Zagrebački gitaristički kvartet opravdao očekivanja MAG-ove publike

U srijedu (2.9.) je nastupio jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, Zagrebački gitaristički kvartet. Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac izveli su raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi juznoameričkih autora i oduševili punu dvoranu Muzeja grada Splita.

Do kraja festivala ostala su još dva koncerta koja će obilježiti nadolazeći vikend.

U subotu (5.9.) na redu je koncert Kairos tria koji je nedavno osnovan u Trogiru. Kairos trio čine Lucija Mandić (violina), Robert Žburin (violončelo) i Kristina Cvitanić (klavir). Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni i upravo zbog toga, Kairos trio, premijerno će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

Za kraj festivala, u nedjelju (6.9.) međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati hvaljeni gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Kvartet Pegasos čine Timo de Leo i Jasmin Mayer (violina), Lorenz Unger (klavir), Theo Bross (violončelo), a na ovom koncertu pridružit će im se i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.

Program Kairos tria:

JOSEF HAYDN
Klavirski trio u g-duru, hob xv:15

BORIS PAPANDOPULO
Tri stavka za Orlando

SERGEI RAHMANJINOV
Elegični trio br. 1


Program kvarteta Pegasos:

JOSEF HAYDN
Quartett op. 76,2 „Quintenquartett“
Allegro moderato – Andante – Menuett – Trio – Finale - Allegro

SULKAN TSINDSADZE
5 miniatures for string - quartet

SERGEI RAHMANJINOV
Elegični trio br. 1

ROBERT SCHUMANN
Piano quintet es-dur op. 44
Allegro brillante – In modo d‘una Marcia – Scherzo Molto Vivace – Allegro ma non troppo