Započeo qFEST

Otvaranjem izložbe Kütmaan fotografa Bradleya Seckera u  subotu, 3. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu započeo je qFEST. Festival je to drugog i drugačijeg koji će do kraja mjeseca zainteresiranoj publici donijeti niz kulturno-društvenih programa kao što su radionice, filmske projekcije, druženja i klupski programi. Festival završava 24. lipnja after partijem splitskog pridea.

U subotu, 3. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba Kütmaan fotografa Bradleya Seckera. Tim događanjem otvoren je i festival qFEST koji će u grad Split kroz lipanj donijeti cijeli niz društveno-kulturnih programa na temu drugog i drugačijeg. U suradnji sa splitskim LGBTIQ i srodnim udrugama festival organizira kolektiv queerANarchive.

Osim izložbe u Staroj gradskoj vijećnici koja predstavlja tri ciklusa fotografija Bradleya Seckera; Kütmaan, Mr Gay Syria i Syrian Nakba, te koja se može razgledati do 10. lipnja na festivalskom programu naći će se i filmske projekcije u Kinu Beton, radionice fanzina i sitotiska u Domu mladih te društveni programi kao Zvjerinjak i Plesnjaq u Klubu Kocka.

U susret splitskom prideu društveno-kulturni programi objedinjeni ovim festivalom imaju za cilj senzibilizirati javnost na probleme drugog i drugačijeg, kako u gradu Spltiu tako i u svijetu.  Festival završava 24. lipnja after partijem splitskog pridea u Klubu Kocka.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice te retradicionalizacije društva koje se odvijaju na uštrb različitostima kolektiv se bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbyju u Švedskoj (2014.), međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te Unstraight Museum Conference, Stockholm, Švedska (2016.).

Partnernerske organizacije koje sudjeluju u provođenju programa festivala su Bitcherin, Flomaster, International Queer & Migrant Film Festival, Koalicija udruga mladih, Queer Sport Split, Rišpet i Uzgon. 

 

PROGRAM qFESTa

queerANarchive / Stara gradska vijećnica

3. - 10. lipnja / 09 - 21 sati / otvaranje 3. lipnja u 12 sati

qIZLOŽBA Bradley Secker: Kütmaan

Izložba donosi tri ciklusa fotografija Bradleya Seckera. U prvom pod nazivom Kütmaan autor portretira pojedince koji traže azil zbog vlastitog seksualnog i rodnog identiteta. Mr Gay Syria pak prati kroniku izbora istoimenog natjecanja u azilu u Turskoj. Syrian Nakba ciklus je fotografija koji prikazuje ključeve napuštenih domova izbjeglica kao simbole nade i sjećanja. 

 

queerANarchive / Galerija Praktika / Dom mladih

6., 8., 13., 15. lipnja / 18 sati

qRADIONICE Radionice queer fanzina

Kroz četiri radionice queer fanzina sudionici programa imat će priliku realizirati fanzin Lezbuk koji u formi školskog leksikona donosi lezbijske priče, te fanzin Manifest pederluka koji otkriva što to znači biti gej danas.

 

queerANarchive / Tiskara u Kockinoj garaži / Dom mladih

19., 21., 23. lipnja / 18 sati

qRADIONICE Radionica sitotiska

Radionica sitotiska sudionicima će pružiti osnovna znanja o tehnici sitotiska na tkaninama te dati mogućnost da otisnu motive kojima će pokazati vlastiti ponos na splitskom prideu.

 

 

queerANarchive & Internationa Queer and Migrant Film Festival / Beton kino / Dom mladih

15. lipnja / 20 sati

qFILM

Piscina (Leandro Goddinho, Njemačka/Brazil, 29’, 2016.)

Piscina je film koji prikazuje pokušaj Claudije da shvati povijest svoje bake. U tom poduhvatu ona upoznaje Marlene, stariju ženu koja je u praznom bazenu izgradila hommage vlastitom sjećanju.

Nasser (Melissa Martens, Nizozemska, 15’, 2016.)

Nizozemsko-marokansku trinaestogodišnjakinju Nassiru prijatelji zovu Nasser. Kad Nassira dobije svoju prvu menstruaciju njena majka smatra da je došlo vrijeme da se počne ponašati kao mlada žena, no osjeća li Nassira isto?

Scar Tissue (Nish Gera, Nizozemska/Belgija, 15’, 2017.)

Dok divlja građanski rat u Siriji, Sami je napustio svoj rodni grad Damask i sada živi u Amsterdamu. Nada se da će tamo izgraditi dom i otvoreno živjeti kao gej muškarac. Slučajan susret s Johanom vodi ga u dugu noć koja razotkriva sukobe dvaju svjetova.

Schleierhaft (Tim Ellrich, Austria,14’, 2016.)

Suočen sa seksualnošću svojih očeva Adel traži vlastitu toleranciju u jednom tradicionalnom svijetu.

*Filmovi se prikazuju na izvornom jeziku uz titlove na engleskom jeziku.

 

queerANarchive & Internationa Queer and Migrant Film Festival / Beton kino / Dom mladih

16. lipnja / 20 sati

qFILM  Wo willst du hin, Habibi? (Tor Iben, Njemačka, 79’, 2015.)

Ibrahim se zaljubljuje u Alexandra, plavokosog, plavookog strejt Nijemca koji se bavi kriminalom i hrvanjem. Riječ je o nemogućem prijateljstvu koje ih nadilazi obojicu.

*Film se prikazuje na izvornom jeziku uz titlove na engleskom jeziku.

 

Flomaster / Zvončac

17. lipnja / 16 - 21 sat

Floštilj

Društveni program udruge Flomaster i ovom prilikom nudi turnir u balotama, laštik, franje i praćku, dobru glazbu a možda i roštilj. Uz sve to na Floštilju promovirat će se i fanzin Lezbuk - leksikon lezbijskog života te kukičati Mreže 2017.

 

Bitcherin & Flomaster & queerANarchive & Queer Sport Split & Uzgon / Kockino dvorište / Dom mladih

23. lipnja / 18 - 24 sata

qDRUŽENJE Zvjerinjak

Zajednički društveni program splitskih LGBTIQ organizacija uz uobičajenu glazbu, sitotisak, kukičanje, roštilj i osvježenja ovom prilikom donosi i promociju prve lezbijske web serije i fanzina u produkciji queerANarchivea.

 

Ujedinjena LGBTIQ scena / Đardin

24. lipnja / 17 - 22 sata / polazak povorke u 18 sati

Split Pride 2017

Ujedinjena splitska LGBTIQ scena organizira šesti po redu splitski pride i poziva sve građane i građanke da svojim prisustvom ih podrže.

 

Koalicija udruga mladih / Klub Kocka / Dom mladih

24. lipnja / 22 - 04 sata

Plesnjaq - Split Pride After Party

Redovni party za queer zajednicu i sve ljude dobre volje organizira se u Klubu Kocka i povodom splitskog pridea.