Hajduk za penal oštećen već u prvoj utakmici

Najnepoželjniji gost na Poljudu, pulska Istra 1961, ponovno se pokazao kobnim po Hajduk. U prvom kolu MAXtv Prve lige rezultat između tih dviju momčadi bio je neriješen, 1:1. Hajduk je poveo sredinom prvog dijela golom Gotala, kojemu je ovo bio prvenstveni debi, a gosti su izjednačili preko Ivančića krajem prvog poluvremena. U drugom je dijelu Hajduk bio bolji, ali nije uspio konkretizirati svoje prilike. Imala je Istra čisti zicer, koji također nije iskoristila. Pred kraj susreta malo se "zakuhalo" među igračima, a Hajduku nije dosuđen, po svemu sudeći, čisti jedanaesterac na Maglici u 86. minuti.

Istra se od prve minute očekivano postavila s puno igrača u obrambenoj formaciji i u želji da brzim kontrama iznenadi Hajduk. Domaćini su tako očekivano imali veći posjed lopte, ali nisu mogli stvoriti izgledne prilike za pogodak. Sve se u početku svelo na nekoliko bezopasnih pokušaja iz daljine. Puljani su u svojim izlascima na Hajdukovu polovicu nerijetko bili opasni te su u desetoj minuti imali i dobru priliku. Blagojević je izveo korner, a Vučko neometan nogom s 15-ak metara pucao preko grede.

Hajduk je poveo u 20. minuti na jedini način na koji je realno mogao povesti - brzom akcijom stvorenom od dvaju dodavanja isprve. Caktaš za Maglicu, Maglica za Gotala, koji izbjegava ofsajd-zamku, zaobilazi vratara Brkića i poentira za 1:0. Nakon postignutog pogotka Hajduk se razigrao te je ubrzo mogao udvostručiti prednost. U 24. minuti Brkić je obranio udarac Vlašića, a u istoj minuti Kouassi je pucao glavom malo preko vratiju.

Poslije primljenog pogotka Istra nije bila toliko opasna kao u početku, ali je u 43. minuti, praktički ni iz čega, ipak izjednačila. Pavlović je na desnoj strani proigrao Špehara, koji bježi Maloči i nudi Ivančiću gol na pladnju. Ivančiću s par metara udaljenosti pored nemoćnog Stipice nije bilo teško zabiti.

Drugo poluvrijeme otvorio je Vlašić udarcem, a Brkić obranom. Hajduk je pritisnuo, no Istra se uspjela othrvati i onda doći do goleme prigode u 56. minuti. Heister je s lijeve strane odigrao na suprotnu stranu na Špehara, Stipica i Milić ne stižu do lopte, a napadač gostiju u klizećem startu promašuje prazna vrata.

Uslijedili su pokušaji Maglice, Gotala i Caktaša s jedne te Blagojevića s druge strane, a onda je u 82. minuti Caktaš iz slobodnog udarca s nekih 18 metara zatresao vratnicu. Hajduk je jurnuo po sva tri boda, a četiri minute kasnije Maglica je pao u kaznenom prostoru nakon Grafova starta. Igrači Hajduka tražili su najstrožu kaznu, no osječki arbitar Domagoj Ljubičić nije dijelio njihovo mišljenje. Tribine su ga "počastile" salvom zvižduka i uvreda.

U sudačkoj nadoknadi posljednju šansu Hajduka prokockao je Bencun tako da je ostalo 1:1, što je rezultat s kojim zadovoljniji mogu biti igrači Igora Pamića. Hajduk se sada okreće uzvratnom susretu drugog pretkola Europske lige u kojemu u četvrtak 24. srpnja na Poljud stiže irski Dundalk. Iz prve utakmice Bili imaju prednost od 2:0.
 

Hajduk - Istra 1961 1:1 (1:1)
Prvo kolo MAXtv Prve lige
Split, stadion u Poljudu, 8306 gledatelja
Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek)
Strijelci: Gotal 1:0 (20'), Ivančić 1:1 (43')
Žuti kartoni: Gotal, Milović, Maloča, Bradarić, Stipica; Špehar, Blagojević, Pavlović

Hajduk: Stipica - Vršajević, Maloča, Milović, Milić (od 58. Jozinović) - Bradarić, Vlašić (od 68. Bencun), Caktaš - Kouassi (od 83. Nižić), Maglica - Gotal.

Istra 1961: Brkić - Graf, Vučko, Vukman - Pavlović, Obšivač, Blagojević, Heister - Franjić (od 71. Rahmanović), Ivančić (od 89. Batur) - Špehar (od 63. Tomić).

Fotografije s utakmice pogledajte u našoj galeriji.