Hannes Arch zavladao hrvatskim nebom

Nevjerojatni travanjski vikend u Rovinj je privukao čak 50 tisuća posjetitelja koji su protekla dva dana uživali u atraktivnim manevrima brzih aviona kojima je upravljalo 12 najboljih svjetskih pilota. Domaću utrku kako ju je cijelo vrijeme nazivao, Austrijanac Hannes Arch završio je s pobjedničkim trofejem u rukama i ogromnim osmijehom na licu. Utrka je imala rekordni broj srušenih zračnih vrata, ukupno šest, što je dokaz da je rovinjska staza bila jedna od najzahtjevnijih dosad. Situaciju nije olakšao niti vjetar, koji je na aerodromu Vrsar čak prouzrokovao udar propelerom o pistu, što je nastup Matta Halla privelo neočekivanom kraju.

Prvi put u povijesti Hrvatska je imala čast ugostiti Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo. Nakon brojnih svijetski poznatih destinacija poput Londona, Budimpešte, Barcelone, New Yorka i Las Vegasa, red je došao i na pitoreskni istarski gradić na Jadranskom moru. Rovinj je drugu utrku ovogodišnjeg prvenstva dočekao i više nego spreman, s tisućama domaćih i stranih posjetitelja koji su veselo pristizali. Nedjeljno popodne u uvali Valdibora bilo je sve samo ne uobičajeno, a spretno upravljanje između 25 metara visokih zračnih vrata pri brzini do 370 kilometara na sat rijetko je koga moglo ostaviti ravnodušnim. Sa silama do +10G, upravo je nevjerojatna razina spremnosti i vještine koju ovi piloti posjeduju. Pobjednik prve utrke u Abu Dhabiju Paul Bonhomme popeo se na postolje kao drugoplasirani sa samo 8 stotinki zaostatka, a trećeplasirani Japanac Yoshihide Muroya prvi je Japanac u ovom natjecanju i ujedno prvi koji se popeo na ovo prestižno pilotsko postolje.

„Bio sam pod velikim pritiskom jer je, osim moje obitelji, stiglo i nekoliko tisuća navijača iz Austrije. Pozivao sam ih da me dođu bodriti i obećavao im pobjedu. I sad sam obećanje ispunio“, izjavio je Arch. Presretan zbog pobjede Hannes je svom najvećem rivalu Bonhommu poručio da sada kad je pobijedio na svom domaćem terenu, Bonhomme može pobijediti u Ascotu.

Događaj su uvećale i brojne popratne atrakcije, prvenstveno u vidu Breitling Jet Teama, privatne akrobatske skupine sa mlaznim L-39 Albatrosima, te domaća Krila Oluje koja su na Pilatusima PC-9 izveli svoj jubilarni stoti nastup. Gledatelji su mogli vidjeti i Bretlingov stari DC-3, te padobranske vratolomije u "wingsuitu" Red Bull Skydive Teama.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014. nastavlja svoj put oko svijeta, a Rovinj je bio druga od ukupno osam utrka. Sljedeća je utrka na rasporedu 17. i 18. svibnja u Maleziji, a veličanstvenu dvanaestoricu i brze avione u njihovoj svjetskoj nebeskoj avanturi pratite na www.redbullairrace.com.


Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014, Rovinj – rezultati:

 1. ARCH Hannes 12
 2. BONHOMME Paul 9
 3. MUROYA Yoshihide 7
 4. MCLEOD Pete 5
 5. IVANOFF Nicolas 4
 6. SONKA Martin 3
 7. HALL Matt 2
 8. LAMB Nigel 1
 9. BESENYEI Peter 0
10. CHAMBLISS Kirby 0
11. DOLDERER Matthias GER 0
12. GOULIAN Michael USA 0

 

Detaljan foto izvještaj sa staze i iz bokseva pogledajte OVDJE.