Lovre Brečić novi je seniorski prvak Europe u taekwondou

Član splitskog Marjana Lovre Brečić novi je seniorski  prvak Europe u taekwondou. Na tron Starog kontinenta Brečić se popeo fantastičnim predstavama u ruskom Kazanu. Četiri pobjede u iznimno jakoj konkurenciji bile su potrebne za prvo hrvatsko zlato na europskim smotrama još od 1994. godine i Dragana Jurilja koji je do danas bio jedini Hrvat sa naslovom prvaka Europe. Imao je hrvatski taekwondo odličnih predstavnika od tada poput Mićija Kuzmanovića, Filipa Grgića pa i novijih osvajača srebra poput Tonija Kanaeta i Vedrana Goleca, ali do vrha nije otišao nitko već 24 godine. Cure su se uredno penjale na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, ali u muškom taekwondou zlato se činilo nedostižnim.

Lovre je na putu do finala bio iznimno uvjerljiv. U prvom kolu je bio slobodan, u drugom slavio protiv Grka Vlasiosa Petropoulosa 24:4, u četvrtfinalu deklasirao Francuza Dylana Chellamootooa 21:3 da bi u polufinalu bio bolji od kolege iz reprezentacije Denija Andruna Razića s 19:3. Finale je bilo čupanje živaca za sve navijače, a borba protiv reprezentativca Turske Hakana Recbera prava poslastica prvenstva. Izvrsni Turčin je prije toga u polufinalu slavio protiv Britanca Bradleya s čak 46:39, a vrijedi spomenuti da je Britanac prije toga izbacio Joela Gonzaleza Bonillu i Jaouad Achaba, osvajače 20-ak svjetskih, europskih i olimpijskih medalja od čega nekoliko zlata. Lovrin trener Toni Tomas odradio je fantastičnu taktičku pripremu borbe i koliko toliko primirio nadmetanje u tome tko će zabiti više bodova i nije dozvolio jurnjavu. Brečić i Turčin su se doslovno od prve do posljednje sekunde izmjenjivali u vodstvu s po jednim bodom razlike da bi na kraju Lovre slavio 19:18 i odnio drugo zlato za Hrvatsku nakon dva dana prvenstva.

Brečić je do sada u karijeri u mlađim uzrastima osvojio tri medalje, zlato na europskom prvenstvu do 21 godine u Ateni 2012., zlato na europskom juniorskom prvenstvu 2011. u Pafosu te srebro u kadetima 2009. u Zagrebu. Pored toga je na svjetskom seniorskom prvenstvu u Chelyabinsku zauzeo peto mjesto tijesno izgubivši borbu za medalju.

Ukupno je ovo okrugla 50. Medalja u povijesti za splitski taekwondo klub Marjan koji  dokazuje iz dana u dan da će i nakon sestara Zaninović imati tko donositi medalje u grad pod Marjanom.... Mlade snage poput Lovre Brečića, Tonija Kanaeta, Matee Jelić, Brune Vuletić, Tanje Rastović, Ivane Babić, Nikite Glasnović i Leona Glasnovića već su se itekako dokazali na seniorskoj sceni, a svi imaju između 18 i 22 godine.

Lovre je ovom pobjedom i naslovom dobio i ogromnih 40 bodova na svjetskim i olimpijskim rang listama s kojima bi se trebao pomaknuti na šesto mjesto na olimpijskim rang listama s kojih će na kraju 2019. godine šest najboljih izboritivizu za Tokyo.