Ragbijaši Nade osvojili naslov prvaka Hrvatske 17. put zaredom

HARK Mladost  - RK Nada  22:25 (12:15)

Igralište HARK Mladosti    Gledatelja:400

Mladost: Biškić 5, Stipić 5, Brečić, Žunić, Oxenham, Dumančić, A. Galić, Buljac, Bunić, Jurišić 2, Buljanović, Ivanković, Stojanovski 10, Vlašić, Perišić, Šakić, M. Slaviček, T. Fišić, D. Fišić. K. Slaviček, D. Galić, Muhoberac

Nada: Kordun, Čorić 5, Boko, Perić, Jurčević 5, Đurović, Kodžić, Popović, Antić, Rosso 10, M. Vlajčević 5, Rudić, Burazin, Markić, Plazibat, Grubišić, Čulić, Marjančević, Vuletić, L. Žunić. Vuko, Ivica

U vrlo dramatičnom i uzbudljivom finalu Prvenstva Hrvatske u ragbiju, splitska momčad obranila je naslov Prvaka. Bio je to epski okršaj ragbijaških titana na zagrebačkom Krtičnjaku. Dvije najkvalitetnije hrvatske ragbijaške momčadi, od prve do posljednje minute susreta, vodile u divovsku  borbu, doslovno za svaku stopu terena, u cilju osvajanje titule prvaka. Sve želje, sve nade, sav cjelogodišnji trud, muke, znoj i suze komprimirale su se u 80 minuta finalnog susreta. Silan naboj energije izbijao je iz svakog pokreta, starta i duela najboljih hrvatskih ragbijaša. Na kraju jezičak sreće  prevagnuo je na stranu Nade i izazvao salvu oduševljenja među igračima i navijačima splitske momčadi. Sasvim zasluženo,  ova pobjeda splitskoj momčadi ostat će sigurno u najljepšem sjećanju jer je izborena teškom mukom i ogromnim trudom protiv istinski velikog rivala. Jednako zasluženo i pravedno bilo bi i da se fortuna osmjehnula igračima Mladosti. Zagrebačka momčad odigrala je vrhunsku utakmicu  i bila na korak do povijesnog uspjeha. Kao u svakom velikom sportskom finalu jedna lopta, jedan djelić sekunde određuje smjer pražnjenje emocija. Pobjedniku  neizmjernu radost i sreću  a poraženom  konsternaciju, tugu i bol za propuštenom prilikom.

Kako i priliči borbi za naslov prvaka, od prvog zvižduka suca Bartolića, momčadi snažno i odvažno  otvaraju susret. Momčad Nade , već u 3. minuti,   silovitim prodorom i zgoditkom Jurčevića te preciznim pretvaranjem Rossa  povela je 0:7, jasno iskazujući svoje ambicije u finalnom susretu. Dvije minute potom, jednako odlučno  Mladost uzvraća zgoditkom Stojanovskog 5:7. Potom  akciju Nade  u 10. minuti zgoditkom završava brzonogi Vlajčević za vodstvo gostiju 5:12. Rosso, iz kaznenog udarca u 21. minuti, povećava vodstvo Nade na 5:15. Igra se čvrsto ali izuzetno korektno na obje strane. Momčadi se izmjenjuju u posjedu lopte, držeći visok ritam i stalno se izmjenjuju u fazama obrane i napada. Kvalitetnu višefaznu akciju domaće momčadi, u 36. minuti, uspješno završava Ilija Biškić. Zgoditak uspješno pretvara Jurišić za 12:15. Momčadi s ovim rezultatom odlaze na odmor.

U nastavku kao da je odmor više godio igračima Mladosti. Oni prvi  preuzimaju inicijativu te hitri Stojanovski u 50. minuti ponovno  bježi obrani splitske momčadi i po prvi put dovodi svoju momčad u vodstvo 17:15. Nada ubrzo u 54. minuti uzvraća preko Rossa iz kaznenog udarca, 17:18 za Nadu. Tribine se ore  od podrške navijača jedne i druge momčadi. Do novog vodstva igrači Mladosti  stižu  u 58. minuti zgoditkom Stipića 22:18. Nik Jurišić drugi put zaredom ne uspijeva pogoditi iz pretvaranja. Momčadi ulaze u posljednju četvrtinu utakmice. Sada svaki potez i pogreška imaju kudikamo veću vrijednost. Niti jedna momčad ne posustaje ni milimetra. Momčadi se izmjenjuju u napadima ali bez prave prilike i rezultatskih  promjena. Oduševljeni gledatelji na nogama i uz glasnu podršku za obje momčadi prate uzbudljivu završnicu susreta. Mladost nastoji što više nogom prebaciti igru duboko u  polje gostujuće momčadi te udaljiti igrače Nade od prostora zgoditka svoje momčadi. Ogromnim trudom i upornošću igrači Nade uspijevaju  preći na polovinu domaće momčadi te u nizu faza stići neposredno do prostora zgoditka Mladosti. Nakon uspješno izvedenog auta i kvalitetno izvedene formacije „mlina“, kapetan splitske momčadi Krešimir Čorić postiže zgoditak u 74.minuti kojeg uspješno pretvara Rosso za 22:25. Mladost ne posustaje, ponovno pritišće  i minutu prije kraja stiže 15-tak metara ispred prostora zgoditka Nade. Domaća momčad ima aut i loptu u svom posjedu, odnosno priliku da na isti način uzvrati Nadi. Iako su u dotadašnjem tijeku susreta bili vrlo sigurni u izvođenju svog  auta,  ovaj put zahvaljujući  iznenadnom i izvanrednom reakcijom nadina igrača Darija Jurčevića ostaju bez lopte i prilike da preokrenu rezultat. Nada čvrsto čuva posjed lopte tijekom isteka posljednje minute te ispucavanjem iste u aut od strane mladog Vuletića prisiljava suca Bartolića da označi kraj susreta. Eksplozija radosti splitske momčadi za ukupno osvojenu 35-u  titulu  Prvaka države. Sedamnaestu  zaredom od 2003.godine.

Za predstavnike Hrvatskog ragbijaškog saveza te predstavnike klubova napomena da je istinska šteta da se ovakvo kvalitetno i krajnje uzbudljivo finale ne igra na kvalitetnijem stadionu te u nekom primjerenijem terminu kako bi i većem broju ljubitelja ragbija bio omogućeno praćenje finalne utakmice.