U utorak počinje Tour of Croatia

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se kroz šest etapa, ukupne dužine 1043 kilometara. Ovogodišnje izdanje utrke je najatraktivnije dosad, jer donosi vrhunska uzbuđenja, poput čak dva uspona na Učku tijekom pete etape i cilj na vrhu Sveti Jure (1762 metara) na Biokovu, što je dosad najveća visinska točka na Tour of Croatia. Ništa manje nisu atraktivne niti druge etape koje prolaze kroz cijelu Hrvatsku te uz sportska uzbuđenja nude najljepšu video razglednicu koju naša zemlja šalje u čak u 177 zemalja svijeta.

Početak utrke je u Osijeku iz kojeg kreće 227 km duga, gotovo u potpunosti ravničarska ruta prema Koprivnici. Konfiguracijski i dužinski ovakav start predstavlja idealan uvod, kako bi natjecatelji  uhvatili ritam utrke, posebno zbog toga što se većina biciklista vratila sa visinskih priprema za Giro d'Italia. Dok će biciklisti uglavnom voziti u više-manje kontroliranom tempu, za gledatelje pred malim ekranima bit će to prilika da uživaju u izuzetnim turističkim kadrovima i prikazima tipično srdačnih slavonskih dočeka biciklističke karavane koja će prolaziti kroz brojna mjesta. Uzbuđenja se očekuju pred sam kraj etape, kod Ludbrega gdje će započeti formiranje pozicija za finalni sprint koji će završiti u centru Koprivnice.

Nakon prvog dana svi sudionici sele se u Trogir, iz kojeg počinje druga etapa. Iako kratka etapa od svega 123 kilometara, ovo će biti dionica koja već u startu utrke može utjecati na ukupni poredak ovogodišnje utrke Tour of Croatia. Start u gradu Trogiru nudi nezamjenjivu povijesnu scenografiju, a turistički biseri Makarske rivijere - Brela, Makarska i Tučepe pružit će dobru inspiraciju mnogima da upravo Hrvatsku izaberu kao destinaciju za ovogodišnje ljetovanje. Iz Podgore započinje za neke sudionike možda najteži uspon kojeg su ikada vozili na nekoj utrci. 29 kilometara dug uspon na vrh Sveti Jure, koji je sa svojih 1762 metara drugi najviši vrh u Hrvatskoj bit će spektakl kakav u Hrvatskoj još nije viđen.

Treći dan na rasporedu je najduža dionica ovogodišnje utrke, čak 237 kilometara duga etapa između Imotskog i Zadra. Nakon prolaznog cilja u Šibeniku, slijedi tehnički složeni prolasci kroz turistička središta Pakoštane i Biograd na Moru u kojem se nalazi drugi bonifikacijski sprint na etapi, a zatim i Sveti Filip i Jakov te Sukošan koji će i vizualno obogatiti kulise ove etape. Završni krug u Zadru prolazi starom gradskom jezgrom, a biciklisti će morati biti maksimalno koncentrirani i dobro pozicionirani zadnjih nekoliko kilometara žele li osigurati pravu poziciju i sačuvati energiju za sprint. Bit će važna taktika i rad cijele ekipe, jer je posljednji kilometar širok i bez zavoja te je izgledno da pobijedi onaj natjecatelj koji izabere pravi trenutak za pozicioniranje i početak sprinta na udaljenosti od cilja, ne većoj od 200 metara.

171 kilometara duga četvrta etapa između Crikvenice i Umaga bit će idealna za bjegove skupine biciklista. Crikveničko zaleđe, prolazak kroz Novi Vinodolski i Bribir prilika su za napade i ovdje vrlo lako može doći do odvajanja skupine biciklista. Posebno je interesantan prolazak kroz tunel Učka, čime će se iz Kvarnera biciklisti i cijela karavana preseliti u Istru. Druga faza utrke je mirnija i omogućava ekipama sprintera da kontroliraju utrku i pripreme teren za svoje lidere. Za očekivati je da će pobjedu na ovoj etapi osvojiti jedan od sprintera koji bi prvi trebao proći ciljem smještenim uz ATP stadion u Umagu.

A onda bez dvojbe slijedi kraljevska etapa ovogodišnje utrke. Bit će to pravi ispit mentalne i fizičke snage pojedinca i njegove ekipe. Odmah nakon starta u Poreču za očekivati je da počnu formirati grupe, ali nakon što biciklisti prvi put "zagrizu" Učku sa istarske strane počinje pravi test. Čak i oni najslabiji morat će uložiti maksimalni napor kako ne bi previše zaostali, jer ako ovdje previše zaostanu prijeti im ispadanje iz daljnjeg tijeka utrke radi vremenskog limita u kojem moraju okončati etapu. S Učke slijedi brz spust do Matulja i predaha gotovo da nema. Slijedi uspon na Kastav gdje je drugi brdski cilj te izuzetno dinamična trasa do Viškova i prvog prolaznog cilja na etapi. Nakon toga etapa prelazi kanjon Rječine u Pašcu i spušta se starom Luizijanom na istočni dio Rijeke, prolazi preko riječkog Korza i gdje je smješten prolazni cilj. Za sve gledatelje će prolazak biciklista preko Korza biti spektakularan. Nakon toga se kreće prema Opatiji, gdje biciklisti trebaju nadoknaditi posljednje doze energije kako bi dali sve od sebe na posljednjem usponu na Poklon. Stara dama, Opatija ovaj puta neće piti uspavana ljepotica nego izuzetno zahtjevna dionica gdje će se biciklisti boriti za pozicije prije početka samog uspona kojeg moraju svladati u ukupno 922 metara nadmorske. Ova peta etapa ukupno zbraja preko 3000 metara uspona i gotovo sigurno možemo reći da će se ovdje odlučiti ukupni  pobjednik utrke Tour of Croatia 2017. 

Završna etapa duga 147 kilometara kreće iz Samobora, jednog od najomiljenijih i najstarijih izletničkih odredišta u Hrvatskoj. Već u Svetoj Nedjelji prilika je sa skupljanje bodova na prolaznom cilju, nakon čega će biciklisti krenuti putem magistrale prema Zagorju da bi kod izlaza za Oroslavje skrenuli istočno i nastavili zaobilaziti Zagrebačku goru. Od Oroslavja ruta kreće prema Mariji Bistrici, a nekoliko kraćih uspona bit će prilika za one koji se uspiju odvojiti da naprave značajniju vremensku razliku u odnosu na glavnu grupu. Prvi brdski prolazni cilj ove etape je kod Marije Bistrice, nakon čega slijedi ulazak u Bedenicu i povratak u Zagrebačku županiju. Bit će to prilika da se grupe ponovno preslože i pripreme za zadnji brdski cilj ove etape koji je pozicioniran u centru Svetog Ivana Zeline. Brzina glavne grupe će nakon ovoga sigurno pojačati kako bi uhvatili eventualne bjegunce prije Zagreba. U glavni grad Hrvatske ući će se preko Ulice Hrvatske bratske zajednice, Vukovarske, Miramarske i preko Gundulićeve ulice doći na krug koji vodi preko Ilice u Mesničku, na Trg Svetog Marka i dalje na Kaptol, Palmotićevu, Boškovićevu do Gundulićeve. Slijede dva prolaska ispod ciljnog luka, a treći će označiti kraj utrke. Ovako isplanirana završnica u prethodne dvije godine dobila je niz pohvala od strane stručnjaka i medija zbog zahtjevnosti ali i velike atraktivnosti. Naime, uspon Mesničkom ulicom idealan je za kompletnije i eksplozivnije bicikliste, i pruža rijetko viđen spektakl. 

Ovo je posebna prometna regulacija tijekom etape 2 od Trogira do Biokova (19. travnja 2017. godine):

 

Trogir
- privremena regulacija prometa od 11:30 do 14h na relaciji

Obala bana Berislavića - Ulica hrvatskog proljeća 1971 - Ulica hrvatskih mučenika - Blaža Jurjeva Trogiranina - Čiovski most - Obala Kralja Zvonimira - Lučica - Ulica kralja Tomislava - Šetalište Stjepana Radića - 30. svibnja - Bana Jelačića - Put Sv. Karla - Put Sv. Križa - Put Gradine - Obala kralja Zvonimira gdje starta službeni utrka trasom Čiovski most - laža Jurja Trogiranina - Trogirski most - Kneza Trpimira te Ulicom Ivana Pavla II prema Omišu i dalje prema Makarskoj


Makarska
- privremena regulacija prometa od 15 do 17h na relaciji

dolazak iz smjera Brela - Vukovarska - Ante Starčevića - Kralja Zvonimira - Obala kralja Tomislava - Marineta - Franjevački put-Stjepana Ivičevića - Vukovarska te dalje u smjeru Podgore duž Biokovske ceste do vrha Biokova - Sv. Jure

- tu je prolazni cilj pa građani mogu doći bodriti bicikliste.

Biokovo - Sv. Jure

Promet biciklista i pješaka ići će bez ograničenja.
Promet osobnih vozila bit će ograničen te će se vozila moći parkirati do 10 km do cilje (do vrha), uz poštivanje uputa redara. U slučaju popunjenja mjesta ili odluke organizatora, promet će se u potpunosti obustaviti.