Udruga Naš Hajduk usvojila izvještaj i priprema kupnju dionica

Članovi udruge Naš Hajduk u subotu su na svojoj redovitoj godišnjoj skupštini jednoglasno prihvatili izvještaj o radu u 2013. Također, na skupštini se raspravljalo i o modelima otkupa dionica Hajduka na kojima udruga radi, ali još nije izradila prijedloge i mogućnosti koje će prezentirati svojim članovima. Da bi se u taj proces uključio što veći broj članova, tijekom 2014. organizirat će se radionica na kojoj će svi zainteresirani moći dati svoje prijedloge. Također, pokrenuta je inicijativa da bi Hajduk morao organizirati češća druženja i razgovore sa članovima kluba.

U izvještaju o radu istaknuto je da je cilj udruge Naš Hajduk bila depolitizacija kluba i omogućavanje navijačima da biraju nadzorni odbor kluba, ali i okupljanje i informiranje članova radi stjecanja vlasničkih udjela u HNK Hajduk š.d.d., te "očuvanje identiteta, promicanje ugleda i sveukupnog razvitka" kluba. Pravni okvir nađen je u činjenici da je Grad Split vlasnik 56,10 posto dionica Hajduka, te da građani imaju pravo utjecati na način upravljanja svojom imovinom. U ovom slučaju to su članovi Hajduka, koji su nakon upisa u članstvo i plaćanja članarine dobili pravo glasovanja na izborima za nadzorni odbor kluba, za kandidate koji su se javili na natječaj. Dosad je u 2013. članarinu uplatilo 7518 članova, a od 2011. do danas na taj način u klub se učlanilo nešto više od 20 tisuća ljudi. Svi oni imaju pravo glasa na izborima za Nadzorni odbor, s tim da dugotrajnije članstvo donosi i vrijedniji glas.

Tijekom 2013. Naš Hajduk se više puta sastajao sa čelništvom kluba, pokušavajući popraviti komunikaciju, posebno o temama kojih inače nema u medijima. Nažalost, Hajduk je posljednji svoj sastanak s vlastitim članovima organizirao još u veljači. Slale su se i predstavke državnim i pravosudnim organima zbog iskorjenjivanja nepravilnosti u nogometu, poput prijave Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja protiv kartelskog udruživanja Dinama i Lokomotive. AZTN je ovu inicijativu odbacio, smatrajući da kartela ne može biti kad je riječ o praktički jednom te istom subjektu, pa je prijava poslana Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Udruga je dobila i prvostupanjski sudski spor protiv Slobodne Dalmacije, kandidatima za gradonačelnika na lokalnim izborima poslana je anketa o tome podržavaju li projekt Naš Hajduk, udruga se sastala i s potencijalnim američkim investitorima, njezini članovi sudjelovali su i na skupštini kluba, dobijena je i podrška Gradskog vijeća za još dvije godine mogućnosti da se pokaže puni potencijal članskog modela upravljanja... U posljednje vrijeme pojačane su aktivnosti na osporavanju represivnih mjera prema navijačima, posebno uvođenja vaučera za gostujuće navijače.