Deseti radioamaterski kamp u Zvjezdanom selu Mosor

U vremenu od 19. do 26. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) je održan deseti po redu Radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor". Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub „Novi Bokanjac“ iz Zadra, te udruga Zvjezdano selo Mosor. Kamp je ove godine okupio 13 polaznika iz cijele Hrvatske, o kojima su brinula tri voditelja: Dragan Mojsilović - 9A6W, Branko Martinčić - 9A3ST i Željko Vidović - 9A3DVI.

Učesnici su bili podjeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, a koristili su i osobne pozivne znakove. Načinjeno je više od tristo veza, i to na kraktovalnim frekvencijama. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom. Sve „lisice“ su bile vrlo brzo uhvaćene!

Pored toga, iskusniji među polaznicima su i uzeli učešća u komunikaciji preko radioamaterskih satelita, a uhvaćen je i razgovor astronauta u Međunarodnoj svemirskoj postaji s đacima u jednoj njemačkoj školi! Polaznicima je demonstriran i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA), popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primpredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima.

Kako ne bi sve bilo učenje i rad, nekoliko popodneva je pripalo i odlascima na kupanje. Usto su za svemir zainteresirane polaznike upriličena i promatranja Mjeseca, Saturna i Jupitera velikim teleskopom zvjezdarnice, ali i izleti u okolicu zvjezdarnice. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.