Dva tjedna prije roka postavljeni svi senzori za pametno parkiranje

Komunalna tvrtka Split parking završila je s ugradnjom svih predviđenih senzora za pametno ulično parkiranje i to dva tjedna prije roka planiranog za 3. travnja nakon što je jučer postavljeno još 18 senzora u Ulici bana Jelačića pokraj Prokurativa. Ukupno je postavljeno 1460 senzora na 43 lokacije u sklopu projekta pametnog uličnog parkiranja u Splitu, a s postavljanjem se, podsjetimo, započelo početkom prosinca prošle godine. 

Dio ovog projekta vrijednog gotovo 2,9 milijuna kuna je i aplikacija Smart Split Parking lansirana sredinom siječnja ove godine koja je u prva dva mjeseca preuzeta preko 10.500 puta, a ta brojka i dalje kontinuirano raste. Dostupna je za sve pametne uređaje te se besplatno može preuzeti u App Store-u i Google Play trgovini. Ovim projektom ne dobivaju se nova parkirna mjesta, ali se omogućava maksimalno korištenje postojećih, a vozače čuva od frustracija, pritom štedeći vrijeme i novac.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga, zadovoljan i ponosan na tim koji je unatoč čestim vremenskim nepogodama uspio postaviti sve na vrijeme te je istaknuo kako ga posebno veseli činjenica da gotovo svi korisnici koji su preuzeli aplikaciju uistinu je i koriste za lakši pronalazak parkinga što pokazuju statistike korištenja.

-  Građani su uvidjeli stvarnu korist ove aplikacije te koliko im ona može olakšati kretanje po gradu, a osim za pronalazak parkinga, bilježimo i povećan broj prijava nepropisnog parkiranja i plaćanja putem aplikacije. Sada je na nama da nastavimo razvijati ovaj početak 'Smart Cityja' u području mobilnosti u Splitu te uvođenja reda u promet u mirovanju s drugim sličnim rješenjima od kojih su neka već u pripremi - rekao je Bartulić.

Dodao je kako je sljedeći cilj na jednak način za aplikaciju zainteresirati i turiste te sve posjetitelje koji će doći u Split u turističkoj sezoni, a sve s ciljem izbjegavanja stvaranja prometnih gužvi te zaštite stanovnika grada Splita.

Završetkom realizacije ovog projekta Grad Split postaje prvi grad na europskom kontinentu koji će imati baš sva ulična parkirna mjesta (u sustavu naplate) pokrivena senzorskom tehnologijom i integrirana u Smart parking aplikaciju. Ovo je prvo cjelovito rješenje za pametno parkiranje u Hrvatskoj koje predstavlja jedan od koraka prema pametnom gradu u području mobilnosti. Na realizaciji ovog projekta, osim Split Parkinga, sudjelovali su i tvrtka Ericsson Nikola Tesla te splitska softverska tvrtka Profico. Korisnici aplikacije, u realnom vremenu na Google maps karti, mogu vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te na taj način donijeti odluku o tome hoće li se na željeno odredište uputiti svojim vozilom, koristiti javni ili taksi prijevoz ili ipak odgoditi odlazak za drugi termin. Također je moguće vidjeti gdje su parkirna mjesta za invalide, koristiti navigaciju do parkirnog mjesta, platiti parking s napomenom da je kartično plaćanje ili plaćanje putem prepaida do 30% jeftinije u odnosu na plaćanje SMS-om, anonimno prijaviti nepropisno parkiranje, a mogu prijaviti i ako je netko nepropisno blokirao slobodno parkirno mjesto.