ELSA Split organizira „ELSA Winter Law School“

Po prvi puta Europska udruga studenata prava, ELSA Split, koja djeluje na Pravnom fakultetu u Splitu organizira Zimsku školu prava pod nazivom „ELSA Split Winter Law School on International Humanitarian Law and Human Rights“. Školom će se ujediniti studenti Pravnih fakulteta iz brojnih europskih zemalja.

 

Educiranje mladih o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava

Tema škole i ujedno glavni koncept akademskog programa je Međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, a vrijedni studenti članovi lokalnog odbora ELSA – e Split te njihovi asistenti nekoliko mjeseci su pripremali zahtjevan sadržajan program Zimske škole s brojnim predavačima i zanimljivim predavanjima. Predavanja će se događati u periodu od 8. do 13. siječnja u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu

Ovakav akademski program u aktualnosti je sa situacijom koja se dešava svakodnevno u Svijetu i zato je ideja studenata splitskog Pravnog fakulteta educirati što više mladih građana Europe o bitnosti ljudskih i humanitarnih prava.

 

Bogat program s međunarodni predavačima i europarmalentarcima!

Takvu bitnost i problematiku studentima će razjasniti osim domaćih i međunarodni predavači među kojima su docenti Oliver Andonov, predavač na makedonskoj vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ i Jana Ilieva sa skopljanskog fakulteta za turizam i menadžment.

Osim njih studenti će upoznati Jana Kapića i Mandanu Amiri iz UNHCR-a Hrvatska i hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Željanu Zovko.

Predavači sa zagrebačkog pravnog fakulteta bit će docent na Katedri za kazneno procesno pravo Marin Bonačić i docent s Katedre za ustavno pravo Đorđe Gardašević. Studente će uvesti u bitnost ljudskih prava i međunarodnih kaznenih sudova, a profesorica Barbara Herceg s Pravnog fakulteta u Osijeku govorit će o slobodi od ropstva sa suvremenog konteksta.

U konačnici od domaćih predavača sa splitskog Pravnog fakulteta svoje mjesto na ELSA Split zimskoj školi imat će prodekanica i izvanredna profesorica na Katedri za međunarodno privatno pravo, Ines Medić i docentica Lucija Sokanović s Katedre za kazneno pravo.

Akademski program samo je jedan dio programa škole koje su organizirali studenti iz splitske ELSA – e.

Posebno zanimljiv program za mlade goste je socijalni program u kojem će studenti upoznavati grad Split i njegove studente. Odmor od predavanja imat će kroz putovanja i druženja.

Posjetom Nacionalnog parka Krka i Grada Trogira dokazat će im se zavidna ljepota „hrvatskih bisera“!

 

Dolaze studenti iz sedam europskih zemalja!

Znači studenti koji dolaze su iz: Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Bugarske, pa čak i iz Nizozemske i Finske, svaki dan će biti „zauzet“ korisnim pravnim predavanjima i zabavom zaokruženom putovanjima i novim poznanstvima splitskih studenata koje su za njih omogućili studenti organizatori i partneri među kojima je osim Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta u Splitu i UNHCR Croatia te sponzori NOVA Rent a car, Hostel 101 Dalmatinac Split, Hotel Mervie Split i Cockta.

 

Jedini u Europi s dvije škole!

Osim Zimske škole, kao jedina podružnica ELSA – e u Europi splitska će Europska udruga studenata prava organizirati i Ljetnu školu prava koja će se održavati srpnju ove godine.

Predsjednica organizacijskog odbora, studentica na Pravnom fakultetu u Splitu, Stela Gabrić nije krila zadovoljstvo što su jedini u Europi organizatori Ljetne i Zimske škole.

„Pred nama je veliki posao, puno smo se trudili oko organizacije naše prve škole, mislim da ćemo studentima gostima biti dobri domaćini. Želimo im ostati dobri kolege i prijatelji prezentirajući naš fakultet i grad Split.“ – zaključila je u izjavi glavna organizatorica Zimske škole prava i tajnica ELSA – e Split Stela Gabrić.

Gosti iz sedam europskih zemalja u Split dolaze u nedjelju 7. siječnja, a službeni početak akademskog i socijalnog programa je 8. siječnja 2018. godine.