Građani Splita i okolice od sljedećeg tjedna će se voziti u novim autobusima

Ulicama Splita i okolice s početkom školske godine počinju voziti novi autobusi tvrtke Promet. Dio od 34 nova autobusa će u promet krenuti u ponedjeljak 9. rujna, a ostatak će se postupno stavljati u promet po završetku potrebne dokumentacije i instalaciji opreme za prodaju karata. Prometov vozni park obogaćen je tako s 34 nova autobusa od kojih je 20 zglobnih autobusa marke Mercedes koje je prema ugovoru s Prometom nabavila tvrtka Jolly AUTOline d.o.o. iz Šibenika te 14 solo autobusa marke MAN tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca.

Autobusi su službeno predstavljeni na današnjoj svečanoj završnoj konferenciji Prometa kojoj su prisustvovali i javnosti se obratili državni tajnik za more i EU fondove iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara te direktor Prometa Miroslav Delić. 

 

Novi autobusi značajno će utjecati na poboljšanje kvalitete usluge javnog prijevoza u Splitu i okolici kao i na porast broja putnika, a znatno će smanjiti i onečišćenje okoliša te omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

„Javni prijevoz jedan je od glavnih čimbenika gradskog života, stoga smo iznimno sretni što smo projekt nabave novih niskopodnih autobusa u Splitu i okolici priveli kraju i što će se građani uskoro moći voziti u 34 nova autobusa. Dosadašnji vozni park bio je zastario i neučinkovit, stoga nam je bilo iznimno važno što prije pronaći mogućnost da osuvremenimo javni autobusni prijevoz u Splitu i tako pružimo građanima ugodnu i kvalitetnu uslugu. Također nije manje važno spomenuti činjenicu da će novi autobusi znatno smanjiti emisiju štetnih plinova jer će nova vozila zadovoljavati normu EURO 6, ali i osigurati jednostavan pristup osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, što do sada nije bio slučaj. Vjerujemo kako je ovo samo početak sveobuhvatne modernizacije javnog prijevoza u Splitu“, izjavio je direktor Prometa Split d.o.o. Miroslav Delić


 

Nabavu novih autobusa sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 73,9 milijuna kuna. Naime, ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava – koji je potpisan 2018. godine između Prometa d.o.o., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) – za projekt nabave novih autobusa osigurano je 74,9 milijuna kuna, odnosno 93,6 milijuna kuna s PDV-om. U tom iznosu EU pokriva 85 % iz Kohezijskog fonda, a preostali je iznos iz proračuna Republike Hrvatske.

„U današnjem vremenu, više nego ikada, prometna povezanost predstavlja temelj gospodarskog razvoja svakog mjesta, grada, županije i regije. Ona je polazna stepenica koja olakšava koračanje stazom prosperiteta i uspjeha. Nabavom novih modernih autobusa za Promet d.o.o. Split stvoren je preduvjet za kvalitetniju povezanost unutar Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, ali i temelj za daljnji turistički i gospodarski razvoj te napredak grada i županije. Od pripreme projekta, ugovaranja i njegove same provedbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Split i Promet d.o.o. Split odlučili su gradski javni prijevoz u Splitu učiniti dostupnijim i ugodnijim, na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj projekt“, izjavio je državni tajnik za more i EU fondove iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Promet d.o.o. obavlja prijevoz na 24 lokalne linije, 41 županijskoj te tri međužupanijske linije, i to većinom na području svojih 16 suvlasnika, a to su gradovi Split, Solin, Kaštela, Trogir i Omiš te općine Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Šestanovac. Dužina svih linija iznosi oko 1660 kilometara.

Tvrtka Promet potkraj 2017. godine raspolagala je voznim parkom od 146 autobusa različitih marki, tipova i namjene, prosječne starosti oko 12 godina. U siječnju 2018. nabavljeno je devet rabljenih zglobnih gradskih vozila, tako da je trenutačno stanje 155 autobusa. Od 668 zaposlenika Prometa, njih 340 su vozači, koji godišnje prevezu više od 34,6 milijuna putnika i prijeđu oko 8,7 milijuna kilometara.