„Luđa“ ljubav prema Hajduku jaka kao i prije 72 godine!

Povodom 72. rođendana Torcide DPH Korčula je upisala ime jednog od pripadnika prve generacije Torcide i tvorca prve Torcidine značke u povijesti Lovora Dragojevića.

Prije tri godine povodom 90. godišnjice rođenja Vjenceslava Žuvele u trofejnoj sali na Poljudu svečano je darovana prva značka Torcide koju je izradio Korčulanin, tadašnji zagrebački student Lovor Dragojević.

-       Prva značka stigla je u vitrinu trofejne sale Hajduka zahvaljujući organizaciji i trudu, prije svega, dvojice navijača, jednog starijeg pripadnika Torcide iz Vele Luke i jednog pripadnika splitske Torcide. Naravno, ključnu ulogu je odigrala Lovorova obitelj koja je uz veliko zadovoljstvo i emociju značku poklonila Torcidi, prisjećaju se Korčulani kako je značka stigla na Poljud.

Sada, tri godine kasnije, upravo njegovi Korčulani su imenu Vjenceslava Žuvele u parku Za sva vrimena pridružili i ono Lovora Dragojevića gdje ostaje zauvijek među brojnim navijačima.

-       Sredstva za upis imena su skupljena u čas zahvaljujući majicama koje su i dalje tražene. Kada smo ovu vijesti prenijeli obitelji bili su oduševljeni i jako zahvalni što će njegovo ime biti na taj način vezano uz Hajduk, nastavljaju s pričom kako je reagirala Lovorova obitelj.

Za sve navijače Hajduka, a posebno Korčulane, posebno mjesto u memoriji ima ona prva generacija Torcide od prije 72 godine zbog koje se svi navijači s ponosom mogu pohvaliti da su upravo oni najstariji u Europi.

-       Lovor Dragojević, rodom iz Vela Luke, bio je među studentima iz Dalmacije koji su u Zagrebu na adresi Pod Zidom 5 davne 1950. godine, uoči odlaska u Split na utakmicu sa Crvenom zvezdom, osnovali prvu organiziranu Hajdukovu navijačku skupinu i nazvali je Torcida. Kako je Lovor bio crtač i karikaturist pripala mu je čast i privilegija da dizajnira prvi grb Torcide, prepričavaju navijači s Korčule priču koja se baštini s koljena na koljeno.

Naglašavaju Korčulani kako je u čuvenom autobusu koji je krenuo 1950. godine iz Zagreba bilo još onih s otoka koji 72 godine kasnije broji najviše članova.

-       Uz Vjenceslava i Lovora bilo je još puno studenata s našeg otoka i slušajući njihove priče čini nam se da bi svaki od njih zaslužio mjesto u Parku, ali barba Lovoru je pripala ta čast jer je upravo on bio taj koji je izradio prvu, povijesni značku Torcide, naglašavaju kako je prva generacija Torcide brojila mnogo Korčulana.

Ta baština zauvijek ostaje vezana uz otok i daje generacijama koje dolaze posebnu dimenziju ljubavi prema Hajduku.

-       Za nas je to velika stvar što od naših predaka baštinimo tu, što bi se kod nas reklo, "luđu" ljubav za Hajdukom. Na njihovim pričama su se odgajale generacije navijača i nije čudo da i danas 72 godine kasnije ta ljubav samo raste, zaključuju Korčulani.

U 72 godine Torcide bezbroj navijača je bilo ili je još uvijek dio najstarije europske navijačke skupine. Među njima su brojni upisali svoje ime u navijački Park, u njemu se nalazi i osnivač Torcide Vjenceslav Žuvela te brojne podružnice i kvartovske ekipe Torcide. Svi oni koji im se žele pridružiti u Parku to mogu učiniti na https://nashajduk.hr/za-sva-vrimena/.