Nema vremena za durenje i politička podmetanja

Finila je i ova... Izbori su za nama, Split je, nakon novog sastava gradskog vijeća, saznao i ime novog "poteštata". Finiš izbora je zaista bio uzbudljiv. Razlika od 615 glasova je, uz solidnu izlaznost, zaista mala. Je li ovo znak da se vratilo povjerenje građana Splita u velike stranke? Ako i je, za to je više zaslužna sad već bivša vlast, nego HDZ i SDP.

U drugom krugu kampanje bilo je i niskih udaraca. Onakvih kakve su dvojica sudionika završnice u prvom krugu prepuštali ostalim kandidatima, dok su oni gospodski komplimentirali jedan drugome. Isto tako je očekivano i to što su prvi udarci ispod pojasa krenuli iz HDZ-a. Onaj tko u drugi krug uđe sa zaostatkom, mora krenuti na sve ili ništa. Ipak, ono što daje nadu u bolje sutra i gledanje politike kroz ljude umjesto kroz stranke jest to što su oba kandidata, makar za javnost, pružili ruku suradnje i pomirenja. Možda ovakav sastav gradskog vijeća napokon i krene raditi u korist grada. U tom slučaju je sada potpuno nevažno koji je od spomenutog dvojca dobio 615 glasova više.

U programu Televizije Jadran ministar uprave Arsen Bauk je javno rekao kako je "SDP bio blizu HDZ-u i u Splitsko-dalmatinskoj županiji". Na taj način je netko prvi put javno izrekao "tajnu" da je Ivan Grubišić zapravo bio SDP-ov kandidat. Tu se krije ono što je odlučilo pobjednika ovih izbora. Naime, SDP je nadmudrio Grubišića nagovorivši ga da se kandidira za župana kako ne bi Baldasaru "krao" glasove za grad, znajući kako je HDZ prejak na županijskoj razini.

HDZ je, na inzistiranje lokalnih šefova, minirao skoro pa dogovorenu koaliciju s HGS-om i tako zapravo podijelio svoje biračko tijelo. Središnjica Hrvatske demokratske zajednice je već postigla dogovor s Kerumom koji je postavio uvjet da Šundov ostane na mjestu dogradonačelnika. No, lokalni gazde su se odlučili za svoj put. U tom trenutku središnjica stranke kampanju prepušta "lokalcima", ali ih isto tako drži odgovornima za rezultat. Bit će zanimljivo pratiti hoće li biti posljedica po njih, budući da se gubitak Splita i daleko od uvjerljive pobjede u županiji teško može smatrati dobrim rezultatom.

SDP-ova vertikala vlasti se pokazala čvršćom nego ikad. Iako je povlačenjem Marina Jurjevića gradski SDP ostao oslabljen, državna vlast ih je jasno podržala. Dokaz tomu su i ministri koji su s Baldasarom čekali rezultate i prvog i drugog kruga.

Na kraju je pitanje je li ove izbore bilo bolje pobjediti ili izgubiti. Naime, opće je poznato kako je gradska blagajna u katastrofalnom stanju. Projekata nema, 20 tisuća ljudi je bez posla, Hajduk je na teretu grada, kao i Spaladium arena. Gradonačelnik će se boriti i s problemima KK Splita, a još nisu poznati svi računi koje u dotu ostavlja Željko Kerum. Novog gradonačelnika čeka paklen posao, a pitanje je hoće li moći isplivati iz svega toga. Pitanje je bi li itko na njegovom mjestu mogao dovesti grad do pozitivne nule. Čak i ako Baldasar krene u dobrom pravcu, puno će vremena proći dok njegova vladavina počne pokazivati vidljive rezultate.

Bilo kako bilo, utrka je gotova. Baldasar je pobjedio golom u sudačkoj nadoknadi. Oni koji su zaokružili broj jedan, su slavili. Oni drugi su tugovali. No, sad je vrijeme za zasukati rukave. Vrijeme je da se krene na posao, jer Split zaista nema vremena za durenje i politička podmetanja. Zato, Ivo sretno ti. Upri, za dobrobit svih nas, a neka Vjeko bude prvi iza tebe. Utopija? Ma ajmo se nadat, bar dok nam i oni ne dokažu suprotno.


Napisao: R.M.