'Otkrivena' krstionica istražena krajem 20. stoljeća

"Senzacionalno: u centru Splita otkriveno arheološko nalazište istraženo krajem 20. stoljeća!", šaljiv je naziv apela kojeg je Građanska inicijativa Split uputila medijima, uz prigodan video prilog.

Naime, nakon višegodišnjih istraživanja i otkrića za sada najstarije krstionice na splitskom poluotoku, nalazište smješteno usred grada postalo je zapušteno smetlište! Lokalitet nazvan "Ad basilicas pictas" sjecište je antičkih, starokršćanskih i srednjovjekovnih nalaza smještenih na putu od Salone prema Dioklecijanovoj palači.

Arheološki nalazi okolnog područja upućuju na kontinuitet života od rane antike i na postojanje naselja Spalatum koje je prethodilo Palači. O lokalitetu "Ad basilicas pictas" napravljena je izložba i snimljen je film, no to ni najmanje nije pomoglo zaštiti ili prezentaciji lokacije.

- Nagađa se da je na ovom području nekad živjelo ilirsko pleme Manijci, po kojima je navodno i Manuš dobio ime. Dvije tisuće godina kasnije, na istom i još širem području očito su se rasprostranili Manijaci. Manijake puno više od arheoloških nalaza fasciniraju trgovački centri. Pa su i ovdje jednoga takvoga odlučili sagraditi - stoji u komentaru GIST-a.