Otvoren Centar za društeno korisno učenje

Početkom siječnja otvoren je Centar za društveno korisno učenje na splitskom Ekonomskom fakultetu, kroz koji će studenti ubrzo imati priliku u sklopu akademskog obrazovanja stručnu praksu polagati u udrugama!

Zahvaljujući sinergiji vrijednih mladih iz udruga sa šireg splitskog područja i proaktivnih djelatnika Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, početkom ove godine otvoren je Centar za društveno korisno učenje, koji bi već kroz nekoliko sljedećih mjeseci mogao donijeti značajne pomake u razvoju svih uključenih sudionika, kao i cijele zajednice!

Naime, zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije projektu „Centar za društveno korisno učenje“, Ekonomski fakultet bit će prva sastavnica Sveučilišta u Splitu koja će u sklopu kolegija Stručna praksa pružiti studentima mogućnost društveno korisnog učenja.

Riječ je o modelu učenja zalaganjem u zajednici, odnosno načinu kojim studenti mogu svoja teorijska znanja primijeniti u stvarnom životu i doprinijeti razvoju svoje zajednice. Ovaj model učenja već je razvijen i široko prihvaćen u zemljama zapadne Europe, SAD-u, Australiji i sl.

Osim što se društveno korisno učenje uvodi kao zaseban dio kolegija, i to s intencijom osamostaljivanja, otvoren je Centar za DKU, gdje će se studenti imati priliku informirati o mogućnostima volontiranja u udrugama te dobiti potporu za razvoj društvenih inovacija.

Cilj Centra je ojačati suradnju između organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija u zajedničkom rješavanju društvenih problema u zajednici te izgradnji mladih ljudi kao društveno aktivnih i osviještenih građana“, objašnjava Lana Ugrčić s Ekonomskog fakulteta, voditeljica samog Centra, ističući kako se u zadnjih nekoliko godina na pojedinim splitskim fakultetima društveno korisno učenje uvodilo samo „horizontalno“, odnosno kroz individualni angažman pojedinih profesora, dok se ovim projektom ide na „vertikalan pristup“ formaliziranjem kurikuluma povezanog s društveno korisnim učenjem.

Nositelj cijelog projekta je Klub mladih Split, a osim Ekonomskog fakulteta, u projekt su kao partneri uključene udruge MoSt, Srce, Naša dica i TOMS. Očekuje se da će kroz sljedećih godinu dana u projekt biti uključeno još barem 15-ak udruga.

Naš je slogan 'budi promjena!', a mi smo neizmjerno ponosni što nas je suradnja s divnim ljudima velikih ideja dovela do ovog projekta, kojim ćemo zasigurno napraviti veliku promjenu na našem području“, kazala je Romana Ban iz Kluba mladih Split, voditeljica projekta.

U sklopu projekta pripremaju se mnoge zanimljive aktivnosti ne samo za nastavnike i studente, već i za sve mlade zainteresirane za volontiranje i zalaganje u zajednici, stoga sve novosti pratite na službenoj web stranici Centra!

Projekt „Centar za društveno korisno učenje“ sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Ukupna vrijednost projekta je 1.197.396,37 kn, od čega je iznos EU potpore 1.017.786,91 kn.