PCS tim u radnom posjetu Europskom parlamentu

 Poduzetnički centar Solin ili skraćeno PCS, naziv je poduzetničke potporne institucije čija je poslovnica u Solinu postala nezaobilazna postaja gotovo svih poslovnih aktivnosti i poduzetničkih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iza jednostavnog imena krije se šarolik mladi tim sastavljen od iskusnih visokoobrazovanih stručnjaka, koji paralelno s radom na projektima županijskog i regionalnog karaktera brinu i o potrebama malih i srednjih poduzetnika, pružajući im potporu kroz savjetovanja, radionice i ostale edukacijske programe.

Potaknuti željom da obogate svoje znanje i iskustvo, a time istovremeno podignu kvalitetu svoje usluge koju bezrezervno pružaju svima, PCS tim organizirao radni posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu, kako bi na glavnom izvoru informacija utvrdili razloge nedovoljnog korištenja EU fondova od strane RH, te načine na koje se navedeno može usavršiti i time pridonijeti gospodarskom razvoju RH i unapređenju bilateralnih odnosa RH i EU.

Upućeni su pozivi na sastanak svim hrvatskim europarlamentarcima, na koje su se odazvali gospodin Ivan Jakovčić, gospođa Marijana Petir te gospođa Biljana Borzan, dok su ostali hrvatski europarlametarci bili van Bruxellesa, zauzeti protokolarnim i ostalim obvezama. Svrha posjeta bila je, uz već navedenu tematiku korištenja EU fondova, također predstaviti i problematiku s kojom se svakodnevno susreću poduzetnici, te iznaći načine na koje Poduzetnički centar Solin može konkretnije pomoći  klijentima u osnivanju i razvoju poslovanja svojih pravnih subjekata.

Gospodin Ivan Jakovčić primio je tim PCS-a na čelu sa predsjednicom Ivanom Ninčević, gdje je svojim gostima ukratko predstavio svoj rad, te opći opis poslova kojim se bavi jedan zastupnički ured. Prema nedavnom istraživanju mepranking.eu, gospodin Jakovčić peti je najaktivniji zastupnik od ukupno 751 koliko ih sjedi u Europskom parlamentu. Položaj hrvatskog poduzetnika, te regionalna individualizacija bile su glavne teme razgovora, u kojem su se posebno dotakli problematike gospodarskog razvoja dalmatinske regije, promatranu kroz prizmu iznimnih prirodnih i kulturno-povijesnih potencijala Dalmacije, koji i dalje nisu iskorišteni u punom opsegu.

Drugi sastanak održan je sa gospođom Petir koja je trenutačni član Odbora za ruralni razvoj, te se vodio razgovor na temu mogućnosti korisnika sredstava aktualnog programa Ruralnog razvoja, pogotovo u pogledu uvjeta natječaja za pojedine mjere i ostalih tehničkih informacija. Naime, program Ruralnog razvoja ključan je razvitak malih jedinica lokalne samouprave, te je svaka informacija od krucijalne važnosti za korisnike mjera navedenog programa.

Gospođa Borzan, kao zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, naglasila je važnost položaja žena u hrvatskom poduzetništvu, te su razmijenjene informacije na temu aktualnih i nadolazećih poticajnih mogućnosti za žene u poduzetništvu, gdje je PCS tim iznio zaključke i saznanja prikupljena na Poduzetničkom kampu, održanom u rujnu 2014. godine u Solinu, u organizaciji Poduzetničkog centra Solin.

U svrhu poboljšanja razvoja manjih jedinica lokalne samouprave održao se sastanak i s gospodinom Hrvojem Butiganom, predstavnikom Dubrovačko-neretvanske županije i pripadajuće županijske razvojne agencije (DUNEA). S obzirom da Poduzetnički centar Solin trenutačno radi na izradi strateških dokumenta za razvoj područja unutar Dubrovačko-neretvanske županije, održala se rasprava na temu konkretne aplikacije ključnih interesnih projekata za ta područja te način kojim ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu može pomoći realizaciji važnih višesektorskih projekata. Stvaranje komunikacijskih kanala između poduzetnika i institucija u Bruxellesu ključno je za lakši protok informacija, te će se Poduzetnički centar Solin i u budućnosti na ovaj način zauzimati se za interese poduzetništva.