Pridružite se Maršu za znanost

14. travnja, znanstvenici cijelog svijeta izlaze iz svojih laboratorija, ureda i predavaonica te, udruženi sa svima kojima su znanost i obrazovanje temeljeno na znanosti važni, na simboličan način ovim maršem, Maršem za znanost staju u obranu slobode istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje.

Maršem za znanost se i Hrvatska pridružuje globalnom pokretu koji se na isti dan organizira više od 250 marševa na svim kontinentima diljem svijeta.

U Hrvatskoj je upravo danas Marš za znanost potrebniji nego ikad jer su i kod nas ugrožene osnovne postavke znanosti, znanja i znanstvenog rada, a sve društvene vrijednosti i kriteriji su srozani do dna. Hrvatski Marš za znanost će se održati u Zagrebu i Splitu, gdje kreću u pet do podne, u Zagrebu ispred spomenika Nikoli Tesli, u Splitu iz Đardina.

Splitsku organizaciju predstavili su Luka Baričić, mr.sc., arheolog i dr.sc. Frano Barbir, red. prof., šef šef katedre za termodinamiku na FESB-u. Luka Baričić je istakao – „Split se također pridružuje globalnom maršu za znanost. Grad Split je i sveučilišni grad sa Sveučilištem u Splitu koje je drugo po veličini sveučilište u Hrvatskoj s 25.000 studenata, a prema posljednjim listama prvo u Hrvatskoj po kvaliteti. Želimo pokazati da Split je bio i još uvijek jest znanstveni grad, grad istraživanja i inovacija, grad u koji je poželjan ne samo studentima iz bliže oklice već i studentima iz cijelog svijeta.“

Izborom puta marša u Splitu organizatori žele upozoriti na potpuno povlačenje znanosti, obrazovanja (zatvorene su knjižnice, biblioteke i pretovrene u fast foodove), studenata i općenito života iz povijesne jezgre i sve većom kapitulacijom grada pred turističkim objektima.

„Naš marš započinjemo u subotu u 11h ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu, spustit ćemo se preko Hrvojeve ulice gdje je nekad bio dio Ekonomskog, Pomorskog i Filozofskog fakulteta, preko Poljane kraljice Jelene, odnosno pored Instituta Ivo Pilar te Filozofskog fakulteta u Splitu – prostor koji je pod sve većim pritiskom da znanstvenici isele i da prepuste tu atraktivnu lokalciju hotelima i hostelima, zatim se spuštamo Ulicom Marka Marulića ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Voćnom trgu i završavamo na Rivi.“ – predstavio je rutu splitskog marša za znanost Baričić.

Marš želi upozoriti na glasove protiv cijepljenja djece koji postaju sve glasniji i sve opasniji, klimatske promjene i potrebu za održivim razvojem kroz alternativne oblike energije, opasnost od promoviranja teorija zavjere, napad na ženska ljudska prava i borbu za veću rodnu ravnopravnost, odustajanje od provođenja cjelovite kurikularne reforme, srozavanje društvenog i ekonomskog statusa visoko obrazovanih.

Profesor Barbir je naglasio – „Žalosno je što u 21. stoljeću moramo marširati za znanost, a znanost nam je omogućila napredak civilizacije. Kada su ugroženi znanost i obrazovanje, ugroženi su sami temelji našega društva i blagostanja. Bez nepristranih činjenica, informiranih građanki i građana i slobodne potrage za istinom, Hrvatska i svijet ne mogu biti mjesto u kojem će naša djeca moći živjeti, rasti i prosperirati. Obrazovanje i znanost trebaju zato biti temelji svakog modernog društva!“

#marchforscience #marszaznanost

https://www.facebook.com/marszaznanost/

https://mobile.twitter.com/MarsZaZnanost

https://www.marchforscience.com/