Program proslave sv.Duje 2016.

Od samih jutarnjih sati pa sve do kasno u noć fešta svetoga Duje zaokupit će Split.

Blagdan se ove godine slavi sve od 19. ožujka pa do 15. Svibnja kada je Dan Marjana. Građani Splita i svi posjetioci iz raznih djelova Dalmacije uživati će u široko osmišljenom kulturnom programu koji sadržava izložbe, predstave, likovne radionice, a najviše će se feštati na Dan grada, u subotu  7. svibnja.

Dan prije velike fešte u večernjim satima održati će se dva velika cjelovečernja koncerta. Jedan u 20.30 grupe ,,Providenca'', a drugi Koncert klapa u HNK Split s početkom u  21 sat.

Subotnji program započima u 10 sati procesijom sa moćima Svetog Dujma  koja kreće iz katedrale, preko Rive do oltara na Trgu Dr. Franje Tuđmana. Glavnu misu predvoditi će mons. Jure Bogdan, svećenik Splitsko- Dalmatinske županije.

Samostalna izložba Petra  Jakelića ,,Dvanaest crno bijelo sivih'' otvoriti će se u Galeriji umjetnina u 12 sati, dok u 12.30 na Splitskoj ribarnici započinje Fešta spize i pića koja je lani prošla u delicijama njoka sa mesom i šparogama.

Mali sajam duž cijele rive biti će postavljen već od danas, a na njemu možete naletiti na raznoliku ponudu hrvatskih proizvoda, posuđa i drvenih leptira i drugih igračaka za najmlađe. B

 ,,Cvit za Split'' moto je 41. Praznika cvijeća.  U podrumima Dioklecijanove palače održava se međunarodna izložba cvijeća. Ako ne stignete na Dan grada, međunarodno natjecanje florista ostati će u pordumima sve do 9.svibnja.

U subotu, kulturno- umjetnički program započinje u Kinoteci zlatna vrata kao večer Matka Petrića. Od 17 sati reproducirati će se  video spotovi, kratkometražni dokumentarni filmovi i poznati  film o splitskoj blues sceni ,,Earl Jones je bio u pravu'' ( u trajanju od 50min) posvećen Jadranu Zlodri Gobbo.  Malo iznad Kinoteke,  u Galeriji umjetnina održava se  večer Renate Poljak.  Od 17 sati se mogu pogledati samostalne izložbe,,Zbirke XIV. stoljeća do danas i ,,Jedan običan život'', ali i poslušati njeno predavanje u okviru izložbe ,,Jedan običan život''.  Najmlađima preporučamo dječju predstavu ,,Heidi'' u Gradskom kazalištu mladih u 19 sati.

Najomiljenija točka dana oliti Splitska tombola tradicionalno se održava na Rivi od 19 sati. U organizaciji TZ grada Splita na glavnoj pozornici pjevati će  članovi splitske udruge Srce , Marjan Ban uz pratnju Diktatora te Magazin, a na Peristilu Centar plesa  pleše Tango Peristil 2016.

Feštu oko ponoći zatvara veliki vatromet u trajanju od 5 minuta.