Projekt 'Đardin' prva velika mrlja u Baldasarovu mandatu

Skandalozna priča o ni manje ni više nego 100 tisuća proračunskih kuna koliko Grad Split, prema priznanju dogradonačelnika Gorana Kovačevića, namjerava bez ikakvog natječaja dati za projekt "Đardin" (kojega će provoditi javnosti nepoznata udruga "Kultura 21"), digla je udruge koje se bave kulturom "na noge"! Jer mnogi od njih godinama rade na provjerenim uspješnim projektima, a ne samo da mogu maštati o iznosu od 100 tisuća kuna potpore, već mjesecima 'vise' po Banovini kako bi se iznosi koji su im odobreni na natječajima isplatili. Čini se da smo tako nakon keramičara koji su opremali vrtiće, dobili 'prikaše kulturnjake'.

Projekt "Đardin" zamišljen je kao višetjedna prezentacija splitske nezavisne kulture, no nepažljivi organizator u medije je pustio program u kojem se nalazilo sve ono najbolje što Split ima: kazalište Playdrama, FMFS, Dječaci, TBF... no nitko od njih nije pristao sudjelovati u programu besplatno, posebice nakon što se saznalo za ogroman iznos koji je udruzi dodijeljen netransparentno. Po informacijama s kojima raspolažemo, u Banovinu na sastanak su pozvani mnogi od njih gdje im je rečeno kako Grad očekuje da besplatno sudjeluju u projektu "kako bi se pomoglo Splitu (?!), što su mnogi od njih protumačili kao svojevrstan pritisak.

No tu nije ove kraj priče. Spomenuta udruga "Kultura 21" u Registar udruga upisana je 27. lipnja ove godine, a već je 1. srpnja, doslovce tri dana poslije, uz financijsku pomoć Grada Splita od čak 27 tisuća kuna (naravno bez natječaja), organizirala izložbu povodom ulaska Hrvatske u EU.

Ukoliko vam je promaknuo sjajan članak urednice kulture Ede Vujević u Slobodnoj Dalmaciji, koja je došla do podatka kako je novoosnovanoj udruzi u samo par mjeseci dodijeljeno čak 180 tisuća proračunskih kuna bez natječaja, možete ga pročitati OVDJE.
 

Gradonačelniče, nismo Vas zamijenili Kerumom da bi se ovako ponašali! Splitska kultura je - bitna!