Šetnja ZA splitski azil

Šetnja ZA splitski azil održat će se u subotu 9.12.2017. s početkom u 12 sati. Okupljanje građana je ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije (na Općini) a završava ispred zgrade Banovine čime se na simboličan način ukazuje da je potrebna koordinacija između gradskih i županijskih vlasti s ciljem ispunjavanja obveza definiranih Zakonom o zaštiti životinja.

Godišnje se u Splitu i okolici sa ceste pokupi dvjestotinjak napuštenih pasa. Dio ih završi u As-Eku u Šibeniku a o dijelu njih skrbe volonterke i volonteri iz udruga i inicijativa. 

Volonteri i volonterke su najčešće pojedinci koji ne okreću glavu u drugu stranu kada vide psa koji je sam na ulici i koji tog istog psa kupe s ceste, vode u veterinara da provjere ima li pas čip (a time i vlasnika), ustupaju svoj dom u slučaju da pas nema vlasnika ili je provjerom ustanovljeno da pas živi u neadekvatnim uvjetima, pronalaze osobe koje su voljne privremeno udomiti psa do trajnog udomljenja, oganiziraju akcije kako bi se pokrili troškovi liječenja, prehrane i sterilizacije. 

Ti volonteri članovi su naše obitelji, susjedi i susjede, prijatelji i prijateljice, kolege i kolegice s posla. Bez njih, splitske ulice izgledale bi jednako kao ulice u Sarajevu i drugim gradovima koje su preplavljene čoporima napuštenih pasa, lutalica, o kojima ne skrbi nitko.

Volonteri i volonterke, ona empatična mala skupina koja ne može okrenuti glavu na drugu stranu, ne može vječno ispunjavati obavezu Grada i županije. Situacija na terenu je takva da postoji potreba što hitnijeg sustavnog rješenja a rješenje se zove Azil ili Sklonište za životinje, i to ono koje je kvalitetno organizirano i koje je u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja koji je stupio na snagu 26.10.2017.

Želimo Sklonište koje kapacitetom odgovara potrebama s terena, u kojem se neće ubijati životinje, sklonište koje će imati organiziran sustav volontiranja, u kojem će se o životinjama adekvatno brinuti i koje će za svaku životinju o kojoj skrbi aktivno tražiti novi dom sa zadovoljavajućim uvjetima. 
Grad Split i Splitsko -dalmatinska županija imaju obvezu osnivanja i financiranja takvog skloništa.

Vrijeme prolazi a informacija o tome što se poduzelo da bi se poštovao Zakon nema. Vrijeme prolazi a svi oni koji razumiju proces osnivanja Skloništa znaju da taj proces traje odnosno sadrži elemente o kojima se niti jedna kvalitetna odluka ne može donijeti preko noći i na brzinu i bez sudjelovanja onih koji godinama i bez čekanja hoće li netko drugi nešto poduzeti preuzimaju zbrinjavanje na sebe.

Vrijeme prolazi... 

Zato je vrijeme da se odgovorne podsjeti na obaveze koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Kako ih podsjetiti? Ajmo se okupiti i sa sobom povesti one koji su pokupljeni sa ceste, one za koje doniramo i o kojima brinemo. Idemo pokazati koliko bi ih bilo na splitskim ulicama da nema ljudi koji ustupaju svoj prostor, vrijeme, novac. O tome koliko bi ih puta više bilo na ulici da se prilikom udomljavanja ne inzistira na sterilizaciji možemo samo razmišljati...