Sjeti me se – oplemenimo život osobama oboljelima od demencije

Progresivno propadanje kognitivnih i motoričkih sposobnosti, odnosno demencije, sve su učestalija pojava u našem društvu. Zbog neadekvatne edukacije i stigmatizacije te bolesti, oboljeli su često marginalizirani i izopćeni iz društva što dodatno pogoršava njihovo zdravlje.

Što je volonterski projekt ,,Sjeti me se''?

Udruga mladih za P4 medicinu PROMISE pokrenula je inicijativu za rješavanje ovog problema u društvu volontiranjem u domu za starije i nemoćne, edukacijom njihovih obitelji i podizanjem svijesti o demenciji u široj javnosti. Radi se o interdisciplinarnom projektu studenata biomedicinskih usmjerenja i mladih koji trenutno djeluje na području Zagreba i Splita gdje je kroz razne informativne programe i radionice uočena iznimna potreba za volonterskom pomoći u radu s oboljelima. 

Ideja se realizirala organizacijom edukacija zainteresiranih polaznika od strane sveučilišnih profesora, liječnika, njegovatelja i stručnih suradnika koji su temeljito pripremili volontere za rad sa štićenicima. Formirana je entuzijastična skupina voljnih i toplih pojedinaca koji su postavili temelje za stvaranje generacije nesebičnih i empatičnih adolescenata s ciljem stvaranja boljeg sistema za starije i oblikovanja društva s razvijenom svijesti o ovoj nemilosrdnoj bolesti. Tijekom proteklog razdoblja, uspješno su provedene brojne edukativne i kreativne aktivnosti u mnogim domovima za starije i nemoćne koje su štićenicima izmamile osmijeh na lice i obogatile im rutinsku svakodnevicu. Na temelju iznimnog interesa i podrške domova, pozitivnih reakcija pacijenata i motivacije volontera, zadovoljen je preduvjet za osnivanje održive sustavne edukacije za srednjoškolce, studente i obitelji članova oboljelih kao i šire javnosti. 

 

Što smo postigli dosad?

Na prvim edukacijama volontera na Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, Hrvatskom institutu za istraživanje mozga te Medicinskom fakultet u Splitu sudjelovalo je preko 40 polaznika različitih obrazovnih pozadina poput medicine, biologije, biotehnologije, rehabilitacije i logopedije. O radu, njezi i interakciji s ovom osjetljivom skupinom kao i općenitom znanju o demencijama, educirali su ih stručni i iskusni predavači poput prof. dr. sc. Nataše Klepac, prof. dr. sc. Suzane Uzun, doc. dr. sc. Biserke Sedić, bacc. med. tech. Josipe Jergan i dipl. soc. radnice Ivane Vratan. Čak 10 domova za starije i nemoćne se priključilo ovom inovativnom projektu gdje je dosad održano 70 radionica slikanja i crtanja, modeliranja gline, plesa, ali i jednostavnijih aktivnosti poput odlazaka u šetnju u obližnji park te čitanje poezije. Interdisciplinarnost projekta je produbljena suradnjom i partnerstvom s raznim studentskim udrugama poput Sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sekcijom za neurobiologiju Udruge studenata biologije BIUS, Udrugom Hipok.art i CROMSiC-om Split, a volonterske snage okupljamo zahvaljujući suradnji s Volonterskom centrom u Zagrebu, Udrugom studenata edukacijske rehabilitacije EDUREHA, Udrugom studenata logopedije Logomotiva, Klubom studenata psihologije Hexis, Klubom studenata sociologije Diskrepancija i drugim studentskim partnerima. 

Inicijativa je podržana od strane Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, a važnost podizanja svijesti o razvoju demencija i volonterskom radu su prepoznali i dragocjeni sponzori poput prestižne Plive, Selvite, JGL-a, JANAF-a, Končara i Prave Formule. Ostvarenje ovog projekta uljepšalo je život preko 300 štićenika na području Zagreba i Splita što je potaknulo provedbu projekta i u drugim gradovima Hrvatske. 

Kako se priključiti?

Za priključivanje ovom plemenitom projektu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencije, možete se prijaviti putem ovog linka

Više informacija o samom projektu možete pronaći na web stranici Udruge te na našem  Instagram profilu, a za dodatna pitanja nam se možete obratiti putem email adrese promiseyouthassociation@gmail.com

Vidimo se na novom ciklusu edukacija za volontere koje će se održati 9. i 10. ožujka!