Splićani pohrlili na otvaranje šestog po redu Festivala o pravima djece

Danas je u Splitu u Dvorani Lora svečano otvoreno šesto izdanje Festivala o pravima djece – događanja koje promiče inkluziju djece i dječja prava kroz filmsko stvaralaštvo djece i odraslih autora. U fokusu ovogodišnjeg Festivala je problematika nasilja nad djecom, kojoj će se posvetiti najveći dio programa Festivala, koji traje do 22. studenog.

Dobrodošlicu brojnim gostima i zainteresiranoj publici poželjeli su domaćica Festivala – glumica Bruna Bebić i splitski glazbenik Luka Nižetić. Istaknuli su potrebu za osvještavanjem šire javnosti o problemima djece i borbi za njihova prava, te naglasili zadovoljstvo sudjelovanjem u promociji Festivala.

Nakon pozdravnih govora predstavnika Grada Splita, UNICEF-a i Festivala, izveden je mjuzikl članova Udruge osoba s cerebralnom paralizom “Srce” koji je režirao splitski glumac Slavko Sobin. Nakon predstave koju je publika s oduševljenjem prihvatila, održane su projekcije kratkih filmova učenika iz Bosne i Hercegovine koja je ovogodišnja zemlja partner Festivala. Otvorenju Festivala nazočili su predstavnici Dječjeg gradskog vijeća, brojni učenici splitskih škola, predstavnici splitske kulturne scene i nogometaši HNK Hajduk.

Tijekom festivala prikazat će se brojni filmovi čiji su autori djeca iz Hrvatske i cijeloga svijeta koji će se prikazivati u jutarnjim terminima, točnije na matinejama za osnovne i srednje škole u kinima Blitz Cinestara diljem Hrvatske.  Dok će se na matinejama moći pogledati filmovi koji govore o dječjim pravima upravo kroz objektiv djece, tijekom večeri će se moći pogledati filmovi sa snažnom porukom koji su nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima. Večernje projekcije održavat će se u kinu Karaman, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

U sljedeća tri dana u kinu Karaman u Splitu prikazivat će se nagrađivani filmovi: “Natjecanje: Uspon do zvijezda” (r. Martin Miehe Renard, prikazan na Berlinaleu 2014.), “Violet” (r. Bas Devos, dobitnik velike nagrade Generation 14+ na ovogodišnjem Berlinaleu), te “Crna ptica” (r. Jason Buxton, proglašen najboljim kanadskim debitantskim filmom na Toronto International Film Festivalu 2012. godine).

Program Festivala dostupan je na službenoj web stranici– www.festivalopravimadjece.org, a sve aktualnosti mogu se pratiti i na Facebook stranici www.facebook.com/festivalopravimadjece.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, udruga Alternator, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu, u suradnji s Blitz Cinestarom te Gradom Zagrebom i Gradom Splitom, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Pogledajte fotografije s otvaranja u  galeriji.