Splitski studenti kao primjer saborskim zastupnicima!

Ovogodišnji 9. Simulirani parlament koji je tradicionalno pod visokom organizacijom Europske udruge studenata prava - ELSA Split, bio je u znaku diskriminacije, točnije pedesetak studenata Sveučilišta u Splitu, većinom studenata Pravnog fakulteta u Splitu, nekoliko sati neumorno su raspravljali o Zakonu o suzbijanju diskriminacije.
Studenti organizatori, ali i svi sudionici koji su imali pravo birati Zakon o kojem će voditi simuliranu parlamentarnu raspravu opet su bili u aktualnosti s događanjima u Hrvatskoj i Svijetu te su ispred sebe stavili veliki zadatak promijene i dopune Zakona, koji je zahtijevao puno pravnog i socijalnog razuma za izravne korisnike Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Svi za isti cilj – bolji i pravedniji Zakon o suzbijanju diskriminacije
9. po redu Simulirani parlament koji se ove godine održavao u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore bio je obogaćen studentima koji su izrazili tendenciju sudjelovanja, izravnijeg i boljeg komuniciranja te dodatnog učenja parlamentarnog ponašanja u trenutku debatiranja na određenu zakonsku definiranu tematiku.
Svim studentima Sveučilišta u Splitu bila su otvorena vrata sudjelovanja na ELSA – inom Simuliranom parlamentu, a pohvalno je što se kroz godine provođenja projekta ELSA Split može pohvaliti povezivanjem i drugih fakulteta Sveučilišta u Splitu s matičnim Pravnim fakultetom.
Sastav parlamenta prema Pravilniku Simuliranog parlamenta ELSA Split je definiran trima opcijama koje u obrazloženjima definiraju svoje stavove ljevice ili desnice, dok je sama Vlada unutar Simuliranog parlamenta, politički centar, koji je ujedno donositelj Zakona o kojem se raspravlja.
Predsjednik Europske udruge studenata prava, ELSA Split, Ante Škrobica, zadovoljan je odazivom, a još više ga veseli što su se ove godine simulirani zastupnici odlično pripremili za parlament.
Osim same pripreme napomenuo je odlično ponašanje zastupnika koje je bilo u skladu parlamentarnog ponašanja, a to je zapravo ključno u provođenju projekta, naglasio je predsjednik ELSA Split Ante Škrobica, koje je ove godine bio zamjenik predsjednice Simuliranog sabora Barbare Topić.


 „Već jednom možemo i hoćemo biti narod!“
Vladajući koji su politički centar Simuliranog parlamenta izrazili su mišljenje u kojem žele stati na kraju predrasudama i tiraniji te zahtijevaju borbu u kojem će snagu pronalaziti samo Ustavnim sredstvima.
„Žalosno je da vrlo često u našem društvo nema lekcija u kojima ćemo se boriti protiv diskriminacije od samog rođenja, i tako stoljećima diskriminacija ide dalje i dalje. Tim sramotnim pojavama izvor je baš u tome što se misli da postoje oni koji misle da se treba voditi borba protiv onih koje ne razumijemo, sve do njihova uništenja!
Samo kretenski um ili zločinačka duša može propovijedati srednjovjekovno razornu plemensku mržnju, uslijed toga trebamo što prije pokazati da ipak nismo tako besvjesna masa da bi se nas do kraja vremena moga štrcati tuđinski otrov mržnje.
Već jednom možemo i hoćemo biti narod, stoga ova Vlada vas umoljava da podržite ovaj Zakon kojim želimo dati pravdu i slobodu!“ – emotivno je otvorio raspravu početnim izlaganjem voditelj političkog centra Simuliranog parlamenta i predsjednik Vlade, student 4. godine Filozofskog fakulteta Ivan Peović.

„Dok mi ovdje sjedimo i raspravljamo, neka žena sada dobiva otkaz o radu samo zato što je mlada cura koja može uskoro zatrudnjeti!“
Desna opcija promjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije imali su težnju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, zaposlenih, radnika, mladih i studenata, kako bi time stvorili što ugodniju okolinu za život te doprinosili ljepše i ugodnije trenutke stanovnika države, za što dostojansveniji život.
„Uvesti ćemo produktivnije i pravednije zapošljavanje, poboljšat ćemo i pravedniji obrazovni sustav te onemogućiti malverzacije pri upisu na različite obrazovne sustave kako bi pokazali da brinemo o budućnosti naše domovine Hrvatske.
Veliki nedostatak Zakona o suzbijanju diskriminacije je i nepošteno suđenje koje se može zloupotrijebiti u navedenom Zakonu, a to može dovesti do nepravilnost i pravednosti. Također nametanje strane kulture u našim zakonskim aktima nema mjesta, time se nameću iskrivljene vrijednosti među građanima u našoj domovini Hrvatskoj.“ – izrazio je stav desne opcije te zaključio svoje razmišljanje u početnom govoru student PMF – a i Boško Pavić.
Lijeva politička opcija upozoravala je na stalnu političku diskriminaciju koja se nesporno događa u svakom trenutku, a da toga zapravo nismo niti svjesni, ona predstavlja stalnu i stvarnu opasnost.
„Dok mi ovdje sjedimo i raspravljamo, neka žena sada dobiva otkaz o radu samo zato što je mlada cura koja može uskoro zatrudnjeti, pa to predstavlja potencijalni trošak za poslodavca, nekome je upravo odbijen azil samo zato što je musliman te je žalosno što je nekome onemogućeno studiranje jer je invalid i nema pristup željenom fakultetu. To je ta stvarna opasnost za koju se borimo, zaključili su ljevičari 9. Simuliranog parlamenta koji su bili predvođeni studentom završne godine Pravnog fakulteta u Splitu, Matkom Gospodnetićem.

Kvalitetan primjer pravim saborskim zastupnicima!
Izvrsnu, ali i iscrpljujući parlamentarnu raspravu, političkog debatiranja i nadmudrivanja zaključila je predsjednica Simuliranog sabora Barbara Topić, koja je uz pomoć zamjenice Anje Kolimbatović i zamjenika Ante Škrobice cijelo vrijeme držala zastupnike aktivnima u naumu istog cilja za sve, a to je izglasavanje novog, boljeg i kvalitetnijeg Zakona o suzbijanju diskriminacije.
Želje su se ostvarile, te su zastupnici složno izglasali novi Zakon o suzbijanju diskriminacije uz naglasak amandmana lijeve opcije koji su prema osobnim stavovima zastupnika bili konkretniji i djelotvorniji!
To je samo dokaz kvalitete angažmana svih zastupnika uz napomenu savršene škole mladim studentima koji ovakvim događajima iščitavaju Zakone, pišu amandmane i proučavaju sudsku praksu te zakonske akte drugih zemalja Europe i Svijeta.
Konkretnim argumentiranjem i demokratskim ponašanjem daje se kvalitetan primjer pravim, a ne simuliranim saborskim zastupnicima, koji nerijetko nemaju ponašanje vrijedno pozicije i odgovornosti na kojoj se nalaze! – složni su u svojim porukama vladajućima bili zastupnici 9. Simuliranog parlamenta u organizaciji ELSA – e Split.

Sudionici zastupnici idu u Hrvatski sabor i Vrhovni sud RH!
Europska udruga studenata prava ELSA - Split za kvalitetno odrađen posao, studente će nagraditi putovanjem u Zagreb gdje će posjetiti Hrvatski sabor i Vrhovni sud RH.
Osim toga splitski studenti će sudjelovati na Simuliranom parlamentu koji je na razini fakulteta svih hrvatskih sveučilišta s naglaskom na hrvatske pravne fakultete, koji će se održati 26. ožujka.
Ne sumnjamo u odlično prezentiranje naših studenata u Zagrebu, budući da su ove godine jedino studenti splitskog sveučilišta imali privilegiju sudjelovanja na Simuliranom parlamentu.
Time je splitska ELSA jedina podružnica u Hrvatskoj koja je organizirala Simulirani parlament za svoje članove, ali i sve studente na Sveučilištu u Splitu, kao priliku svi studentima željnog novog učenja, kvalitetnog parlamentarnog ponašanja i otklanjanja straha od debatiranja i prezentiranja.