U OŠ Gripe održani Dani tehničke kulture 2019.

U splitskoj osnovnoj školi Gripe je 20. i 21. travnja održana manifestacija Dani tehničke kulture 2019. g. Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica. Na njenom otvorenju je sve prisutne pozdravio ravnatelj OŠ Gripe Davor Šimić, a nazočni su bili i predstavnici rukovodstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Dane tehničke kulture je otvorio predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić. 

 

Prva je na programu bila radionica robotike, koju je vodio član udruge Inovatic Marko Janjiš. Djeca su naučila osnove programiranja malih robota, tako da oni nauče prepoznavati i zaobilaziti prepreke. U drugoj radionici, u realizaciji ZTK grada Splita, mlađi su osnovci upoznati s obradom stiropora. Radionicu je vodio Martin Olujić, a drugi dio iste radionice se našao na programu i u četvrtak. Posljednju radionicu prvog dana, onu digitalne fotografije, vodili su članovi Fotokluba Split, majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Ta je radionica privukla mahom starije osnovce.

 

Drugi dan manifestacije je započeo radionicom modelarstva koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije. Djeca su izrađivala modele leptira i autića. Popodnevni program je uključivao i interaktivno predavanje jedriličarskog modelarstva, koje su vodili članovi JK Zenta Josip Marasović i Mladen Kinkela. Proučavalo se glavne sastavne materijale trupova, jedrilja, kolombe i balasta, karakteristike elektronike i načine funkcioniranja radio sustava, vrste vjetrova, osnove jedrenja i upravljanja jedrilicom, domet, taktike i ostale zanimljivosti toga jedriličarskog segmenta tehničke kulture. Program Danâ tehničke kulture u OŠ Gripe je zaključen astronomskim programom, kojega je vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez. Nakon predavanja o Sunčevom sustavu, pred školom je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom.