Ugostitelji zbog cijena štekata prijete gradskim službenicima

Novi cjenik najma štekata na splitskim javnim površinama očito će izazvati rat između gradske uprave i ugostitelja. Gradonačelnik Ivo Baldasar prijavio je policiji više prijetnji gradskim službenicima, no na konferenciji za novinare u Banovini nije želio imenovati ni ugostitelje koji su prijetili, ni službenika kojima se prijetilo.

- Potpuno je legalno da budu nezadovoljni cijenama, premda ne vidim razloga, ali je sasvim nezakonito ako nam prijete. Jedan ugostitelj nam je otvoreno rekao da je Riva njegova i da on tamo ima pravo raditi što hoće. Uvest ćemo reda, dosta je toga da pojedini ugostitelji misle kako imaju pravo na sve, kazao je Baldasar.

Kako je pojasnio savjetnik za korištenje javnih prostora u odjelu za komunalu Davor Marasović, cijene koje su se pojavile u medijima nisu sasvim točne, jer se nije uzela u obzir mogućnost popusta od 20 posto prilikom plaćanja najma odjednom.

- Samo želimo zavesti reda, i ugovori će se ubuduće potpisivati na razdoblje od jedne do tri godine. Usporedili smo naše cijene najma s okolnim gradovima, i još uvijek smo i s ovih 105 kuna po kvadratu u prvoj zoni jeftiniji i od Trogira, i od Dubrovnika, i nekih drugih gradova. Pritom, uz popust, ta se cijena spušta na 84 kune, što je za takav prostor doista povoljno, rekao je Marasović, dodajući da je u drugim zonama poskupljenje još manje, a u nekima su i ostale iste ili su čak i smanjene. Dogradonačelnik Goran Kovačević smatra da je poskupljenje sasvim legitimno s obzirom na dosadašnje niske cijene i odlične turističke rezultate koje Split bilježi posljednjih godina, te potrebu za revalorizacijom gradskih javnih prostora i povrat sredstava uloženih u uređenje prostora i štekata.

Marasović je najavio i da oni koji su dosad izbjegavali plaćati najam štekata ubuduće neće moći dobiti nove ugovore. Inače, kako smo već pisali, uvodi se i kategorija sezonskih ugovora, no po znatno višim cijenama, čime se očito želi stati na kraj velikom broju ugostitelja koji nakon turističke sezone zatvaraju lokale i pretvaraju centar grada u pustoš bez ponude.

Spremaju se i promjene u pravilima igre za iznajmljivanje javnih gradskih prostora za pokretne objekte koji su posljednjih godina preplavili Rivu i trgove u gradskoj jezgri. Ubuduće će se smanjiti broj raznih pečenjarnica, dozvole će se davati samo onima koji imaju HAACP certifikate i ispunjavaju sve inspekcijske uvjete. Osim toga, bit će koncentrirani isključivo na dijelu Rive na putu za Matejušku, uz parkiralište na kojem se dovozi riba za ribarnicu.