Zatvoreno sedmo izdanje Shift Developer konferencije

Sedma po redu Shift konferencija u dva je dana okupila na jednom mjestu renomirane IT stručnjake te mlade entuzijaste iz svih dijelova svijeta. Govornici su bili iz Netflixa, GitHuba, RedHata, Mozille, Shopifya, Googlea, Microsofta i mnogih drugih uspješnih IT tvrtki.

Ovogodišnje sedmo izdanje konferencije u fokusu je imalo na programere koji pišu kod razvijanje web ili mobilne aplikacije, ali i blockchain tehnologije i umjetnu inteligenciju.

Sudionici su imali priliku poslušati neke od najpoznatijih stručnjaka i inovatora u svijetu tehnologije, među kojima i Rasmusa Lerdorfa. Rasmus Lerdorf je danski programer, a  zadužio je svijet po tome što je kreirao  PHP (Personal Home Page) - skriptni jezik kojim se koristi 82% web stranica na svijetu. Posjeduje bogato iskustvo u polju kodiranja, a kao jedan od govornika na Shift Developer konferenciji otkrio je tajne i detalje o budućnosti PHP-a i razvoja weba, te izazove razvoja Open Sourcea.

Među brojnim predavačima koji su gostovali na Shift konferenciji, posebno se ističe ime Håkona Wiuma Liea. U svijetu je najpoznatiji kao kreator CSS-a, dugo godina radio je u Operi te je jedan od osnivača Piratske stranke u Norveškoj, a svakako je zanimljiva i činjenica da ga je MIT Technology Review 90-ih proglasio jednim od Top 100 inovatora. Håkon je na splitskoj pozornici  govorio o tome kako gleda na budućnost tehnologije – otkrio je da AI i roboti ne predstavljaju prijetnju za čovječanstvo i da će nam razvoj tehnologije pomoći da u budućnosti živimo bolje.

Paralelno s glavnim programom održano je ukupno 16 radionica na kojima su sudionici imali priliku steći i praktična znanja. Konferencija je idealna prilika da se dopre do mladih talenata, a ostvareni kontakti na Shiftu otvaraju mnoga vrata i upravo je „networking“ razlog velikog interesa posjetitelja. Nekolicina stranih tvrtki iskoristila je konferenciju i za regrutiranje mladih hrvatskih inženjera.

Konferenciju su zatvorili Damir Brčić  voditelj projekta ICT Županija koji je dugogodišnji generalni  partner u organizaciji konferencije,  i savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša.

„Hvala svima koji su sudjelovali na ovako divnoj konferenciji. ICT Županija diše jednako kao i Shift. Djelujemo tijekom godine lokalno, da bi svake godine Shift postao kruna našeg posla gdje možemo uživati s predavačima i stručnjacima iz cijelog svijeta.“ izjavio je Brčić.

„Shift je fenomenalan događaj za Split i fenomenalan događaj za Splitsko-dalmatinsku županiju. Grad će nastojati podupirati Shift i  dalje kao i slične projekte koji pridonose popularizaciji IT scene u gradu Splitu.“ – dodao je savjetnik splitskog gradonačelnika Krešimir Budiša.

 

 

 

 

 

 

 

Ispred organizatora sudionicima se obratio i zahvalio Ivan Burazin, osnivač i organizator Shift konferencije. Također, Tomislav Aljinović, direktor regije Jadran jug iz Splitske banke OTP Group i Petra Jakob iz  Bellabeata, dali su svoj osvrt na ovogodišnji Shift.

 

Splitska banka OTP Group već tradicionalno podupire Shift konferenciju, a kao predstavnik Splitske banke Tomislav Aljinović čestitao je organizatorima na izvrsnoj organizaciji i svim sudionicima bez kojih Shifta ne bi bilo, te najavio suradnju s organizatorima i u izdanjima konferencije koje slijede.

 

Pobjeda na Shift Challenge-u 2013. godine otvorila je vrata Bellabeatu  prema startup svijetu. „Ponosni smo što možemo i dalje biti dio ovog događaja, ovaj puta u drugoj ulozi. A budući su Bellabeat proizvodi namijenjeni ženama, na ovaj način želimo privući i više žena u industriju - nama je to uspjelo, 53% Bellabeat zaposlenika su upravo žene, i zadnjih 12 zaposlenih u Bellabeatu su žene.“ – izjavila je Petra Jakob ispred Bellabeata.

 

Shift je potvrdio status najveće developerske konferencije u jugoistočnoj Europi. Najnovije tehnologije, najmoderniji uređaji i govori najuspješnijih IT stručnjaka nešto su što definitivno vrijedi posjetiti.