Završeno uspješno 8. izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija

Osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT županija je u splitskom Radisson Blu hotelu u dva dana okupilo čak više od 1 500 sudionika iz cijeloga svijeta te 25 govornika iz nekih od najjačih IT tvrtki kao što su Google, Shopify, Amazon, Xbox, eBay, Slack, Minecraft i mnogih drugih uspješnih tvrtki.

Ove godine program konferencije fokusirao se na otkrivanje najnovijih tehnologija i tehnika te diskusiju o najvećim trendovima developer industrije. Paralelno sa zanimljivim predavanjima održavale su se radionice koje su kao i predavanja bile popunjene tijekom oba dana. Radionice su bile odlična i jedinstvena prilika za sve mlade entuzijaste i stručnjake da na licu mjesta nauče te isprobaju neke od najnovijih i vrlo uzbudljivih tehnologija koje trenutno vladaju svijetom developera.

 

Sudionici su imali priliku poslušati, ali i upoznati neke od najvećih stručnjaka i inovatora u svijetu tehnologije, među kojima se svakako ističe Boyd Multerer koji je svima poznat kao osnivač jedne od najpopularnijih gamerskih platformi – Xbox Live. Iza sebe ima bogato iskustvo na području tehnologije te je svim sudionicima pokazao kako svatko na početku karijere ili stvaranja novih projekata može naići na poteškoće, ali i uspješno se suočiti s njima: „Najveći izazov tijekom kreiranja Xbox Live platforme je bio u tome što zapravo nismo znali što radimo. To sada zvuči čudno, ali je istina. Mnogo toga smo morali smišljati usput -  nešto bi funkcioniralo, a nešto ne.“ A danas Xbox Live broji čak 64 milijuna aktivnih korisnika. Također,  na svojem predavanju predstavio je nekoliko načina iskorištavanja igraćih konzola te objasnio kako oni upućuju na nove vrste sigurnosnih problema s kojima ćemo se suočavati u bližoj budućnost.

 

Teško je izdvojiti favorite kada se radi o iznimno respektabilnoj skupini govornika, no još jedno od predavanja koje je sigurno izazvalo veliki interes sudionika održala je Tiffany Tse koja radi u kanadskom kralju e- trgovine Shopify-u kao Developer Advocacy Lead. Na svojem predavanju otkrila je sudionicima mnoge tajne vezane za tijek poslovnog razvoja Shopify-a te tehnike koje su koristili kako bi prilagodili unutarnje i vanjske sustave za razvoj uz nekoliko primjera i studija slučaja o pristupačnosti koje koriste svakodnevno. Tiffany Tse još jednom je potvrdila koliko su korisne konferencije poput Shifta te zašto i sama voli sudjelovati na njima: „Mnogo toga se može naučiti kroz predavanja, ali i kroz networking te izgradnju kvalitetnih odnosa s govornicima i drugim sudionicima konferencije. Dobila sam mnogo poslovnih prilika zahvaljujući ljudima koje sam upoznala na konferencijama; bez obzira radi li se o govornicima ili sudionicima, uvijek postoji nešto što možete naučiti!“

Od spontane ideje za organizaciju prvog Shifta do danas, konferencija je izrasla u neočekivano veliki, ali očito iznimno potreban IT projekt u Hrvatskoj, ali i na cijelom području jugoistočne Europe. Kontinuirani rast konferencije te posjećenost predstavnika nekih od najvećih svjetskih tvrtki samo su jedan od pokazatelja neprocjenjive vrijednosti koju konferencija donosi svim sudionicima.