Znanstveni kafić: Jedrenjaci, brodovi za sutra - povratak u budućnost

Alumni udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu poziva vas na još jedan zanimljiv i aktualan Znanstveni kafić na temu Jedrenjaci, brodovi za sutra: povratak u budućnost.

Predavač, prof. dr. sc. Branko Klarin sa splitskog FESB-a, u kavani Lvxor će ovaj utorak u 18:30h predstaviti najnovije inicijative vezane uz izgradnju nove generacije brodova. 

Većina od oko 45 000 teretnih brodova u svijetu troše fosilna goriva za rad svojih motora i time proizvode zagađenje ekvivalentno milijunima automobila. Kako bi pomogli smanjenju zagađenja, a u isto vrijeme održali zadovoljavajuću cijenu transporta, radi se na projektima brodova koji bi pored osnovnog pogona imali i jedra, odnosno ostale oblike obnovljivih izvora energije. Jedra bi trebala biti kruta i automatizirana, samostalno se prilagođavala režimu plovidbe i raspoloživim resursima vjetra. Koliko ovakvi sustavi mogu smanjiti korištenje fosilnih goriva? Koliko su takvi brodovi blizu realizaciji? Za dobiti odgovore na sva pitanja o ovoj aktualnoj temi dođite na Znanstveni kafić u Kavanu Lvxor u utorak 22.3. u 18:30h.

Znanstveni kafić, kao oblik popularizacije znanosti, prvi put je predstavljen građanima Splita u svibnju 2009-te godine. Od tada do danas je održano više od 60-tak znanstvenih kafića kroz koje su najširoj publici na jednostavan način predstavljene znanstvene teme od obnovljivih izvora energije, preko istraživanja svemira, znanosti u medicini do utjecaja elektromagnetskog zračenja na ljude i scenarija globalnog zatopljenja. Kavana Lvxor je prepoznala dobru ideju i ugostila znanstvene kafiće te postala prepoznatljivo mjesto okupljanja svih zainteresiranih za znanost i njen utjecaj na svakodnevni život. Tako je kroz Lvxor, u raspravama sa znanstvenicima i na predavanjima, prošlo više stotina ljudi koji su propitivali svijet oko sebe i tražili odgovore na svoja pitanja u direktnom razgovoru sa znanstvenicima. Na taj način ostvaruje se i cilj znanstvenih kafića da približi znanost najširoj publici, predstavi znanstvenike u jednom drugom svjetlu, motivira mlade za bavljenje znanošću i omogući ljudima da uz šalicu kave ili čašu vina čuju o najnovijim idejama u znanosti na popularan način, predstavljeno jednostavnim jezikom bliskim i ne-znanstvenicima.