Splitski bluzeri InRoots spajaju nespojivo

Kakve veze ima Split s Delta i Mississippi Hill Country blues glazbom? Troje talentiranih splitskih glazbenika, Predrag Lovrinčević, Vicko Franić i Ivana Čović su u prosincu pokrenuli InRoots – the essence of blues, i time ove naizgled nespojive pojmove predstavili hrvatskoj publici.

"Roots je standardni blues, ali kod nas su svi instrumenti pojačani, moderni, kao kod The Black Keys ili The White Stripes", kaže Vice koji u InRoots svira vrlo neobičan instrument: cigar box.

"Instrument je izmišljen u delti Mississippija, crnci koji su brali pamuk nisu imali za gitare, uzeli bi kutije od cigara i provukli kroz nju drvenu letvu za vrat. Nema pragove, koristi se slide, a ima puno verzija, s jednom do četiri žice", objašnjava ovaj mladi gitarist bendova Floydian Split i Made in Iron, proglašen najboljim blues gitaristom na Croatian Blues Challenge-u 2009. godine.

Njegov cigar box je modificiran jer se sastoji od 3 gitarske i jedne bas žice zbog čega ima dva magneta koji su spojeni svaki na svoje pojačalo.
"Svira se picking tehnikom i dobije se zvuk i basa i gitare istovremeno – nitko ga kod nas ne svira a ja sam ga uzeo od graditelja iz Rijeke koji jedini to u Hrvatskoj radi. Cigar box se ne proizvodi masovno, svaki je drugačiji i ovisi o graditelju, nema ga u standardnoj prodaji, nisu bitne ni dimenzije kutije ni broj žica, ne može se standardizirati."

"To je 'roots' instrument, korijenski – bluzerski; bas se svira na barilo spojeno na dršku od metle i jedan konop. Tako su crnci svirali bas, uz različite perkusije, kao što je cajon, i usnu harmoniku koja originalno nije 'roots' instrument, ali ju je ta glazba proslavila, napravljena je sredinom 19. stoljeća", nadovezuje se Predrag, pokretač InRoots-a i legenda hrvatske blues scene, najpoznatiji kao vokal Harpoon Blues Banda i urednik emisije Bluesoteka na radio Splitu (utorkom 20-22h, subotom 22-24h).
"Da nije bilo bluesa, danas ne bi postojao rock'n'roll, pojavom Chicago bluesa i Muddya Watersa u njemu su inspiraciju našle rock legende The Rolling Stones i Cream."

Prema Vici "problem je što smo mi na Balkanu, a blues je izmišljen u Americi i ovdje jednostavno nema smisla pjevati o branju pamuka", tako da su njihovi tekstovi za Predraga "životni i konkretni, kad se probudiš pa ne nađeš nekoga tko je donedavno tu spava kraj tebe, ali suprotno očekivanjima ti si zadovoljan radi toga jer život ide dalje i novi je dan, to je ta priča."

Plan im je prevesti hrvatske tekstove autorskih stvari na engleski jezik jer već pregovaraju o nastupima u Londonu, a nastupit će i na blues festivalima po regiji.
"Nakon mjesec dana probi otišli smo u studio, potrošili dosta novaca da bi snimili cover materijal od 12 pjesama i postavili smo stvar vrlo profesionalno, od samog zvuka do nekih stvari koje današnjim bendovima nisu bitni, a to je imidž, ali i marketing i logo", napominje Predrag.

Ivana je mlada bubnjarica koja kaže da svi očekuju kako će uzeti mikrofon u ruke kada se pojave na svirci.
"Svi ostanu paf kad sjednem za bubanj", kroz smijeh priča članica Made in Irona.

InRoots-u se pridružila nakon što ju je Vicko nazvao pohvaliti se novim instrumentom.
"Opiše on meni taj cigar box i ja ga slušam s upitnicima poviše glave, ali kasnije mi je poslao nekoliko linkova Moreland and Arbuckle koji su mi se svidjeli jer su dosta energični, to nije klasični blues, više je plesno, imaju dosta jak ritam - malo je izazovno jer prvi put sviram žanrove koje prije nisam."

Napominju kako su Moreland and Arbuckle dvojica glazbenika koji su uvijek imali problema s basisitima pa su naručili su cigar box s bas žicom i od tuda su InRoots dobili ideju za zvuk.
"Mi smo njihova hrvatska verzija", nadopunjuje Vicko.

Pjesme koje su snimili možete poslušati na njihovu webu, a u rasponu su od klasičnog boogieja do psihodeličnog bluesa – korijenski blues sa hrvatskim tekstovima. Priliku za uživo vidjeti cigar box imate već u subotu, 08.03., u Legends klubu na Bačvicama, nakon Bezdana i Ultimatuma.

FOTOGALERIJA NASTUPA U SPLIT CIRCUSU