Večeras sjajni filmovi iz Argentine i Meksika, te dodjela nagrade "Vedran Šamanović"

Festival mediteranskog film Split stigao je do svog pretposljednjeg dana u 12. izdanju, u kojem je fokus na kinematografiji Južne Amerike, a u sklopu progama "Druga strana Mediterana". U ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 sati prikazuje se sjajni argentinski film "Rojo" za kojeg je redatelj Benjamin Naishtat osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu u San Sebastianu, a glavni glumac Dario Grandinetti slavio u kategoriji najbolje muške uloge. "Rojo" neće biti prikazivan u redovnoj kino distribuciji pa je ovo jedinstvena prilika za pogledati ponajbolji ovogodišnji naslov južnoameričke kinematografije na velikom platnu.

Meksička redateljica Alejandra Márquez Abell premijeru svojih "Dobrih djevojka" imala je na Toronto Film Festivalu, a njen film na FMFS-u prikazuje se večeras u 19 sati u kinoteci "Zlatna vrata". Prati život šarmantne i uvijek savršeno odjevene Sofije koju uslijed velike ekonomske krize zadesi društveno propadanje.

U besplatnom kinu ispred Doma mladih u suradnji s poznatim londonskim producentom "Crying Out Loud", "Kino Cirkus" donosi "Circus Post", seriju kratkometražnih filmova redateljice Deborah May koja kontekstualizira razvoj suvremenog cirkusa u proteklih 40 godina.

FMFS je večeras na Bačvicama po prvi put i domaćin dodjele nagrade "Vedran Šamanović" koju će primiti "filmski umjetnik koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu".

Ova nagrada dodjeljuju se od 2010. u počast prerano preminulom filmskom snimatelju, redatelju, fotografu i kinoklubaškom entuzijastu, Splićaninu Vedranu Šamanoviću. Godišnjeg pobjednika biraju predstavnici osnivača nagrade: Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.