Istah postao prvi restoran u Dalmaciji s halal certifikatom

Krajem prošle godine otvoreni prvi turski restoran u Splitu, Istah Kebap Meze Bar, sada je postao prvi turistički ili ugostiteljski objekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je ispunio stroga pravila za dobijanje halal certifikata, svjedodžbe kojom se potvrđuje da su hrana i piće u njemu pripremljeni u skladu s muslimanskim propisima. Splitski portal je uz blog Total Split bio na maloj svečanosti na kojoj je vlasniku restorana Onatu Özyurtu certifikat predao splitski imam Vahid ef. Hadžić, a potpisali su ga predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović, te predsjednik Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić. Time je Istah ušao u mali krug od samo 11 hrvatskih hotela i restorana koji imaju halal potvrdu. No, ovaj certifikat predan splitskom restoranu po nečemu je jedinstven u Hrvatskoj, prvi put je neki hotel ili restoran dobio takozvanu kategoriju B, stečenu nakon nekoliko mjeseci provjera.

"B kategorija je viša razina halal certifikata, koja se dodjeljuje restoranu u cjelini, ne samo za hranu pripremljenu u njemu, nego i za sve sastojke, te piće. Preciznije, to znači da u restoranu nema alkohola", kazao nam je Dugonjić.

Özyurt nam kaže da je ovo priznanje vrijedno, ali da neće donijeti promjene u njegovom poslovanju, jer se i dosad pažljivo pridržavao svih pravila, bez obzira što je to ponekad donosilo teškoće u dobijanju namirnica. No, u svakom slučaju će donijeti novu kvalitetu u splitsku ugostiteljsku ponudu, u kojoj dosad nije bilo mjesta na kojem bi muslimanski vjernici, ali i svi drugi koji žele kušati jela iz muslimanske tradicije, mogli dobiti pouzdanu uslugu. Dugonjić nam najavljuje i suradnju njegovog centra s turističkim agencijama, kojima je sve zanimljivije tržište s većinskim muslimanskim stanovništvom, posebno arapske zemlje. Primjerice, priprema se nešto jači izlaz hrvatskog turizma na tamošnje turističke sajmove, poput onog najvećeg u Dubaiju, na kojem se dosad jednom predstavila samo Turistička zajednica Zagreba. Sada bi taj nastup trebao biti širi, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Istah je već zapažen među gostima iz muslimanskih zemalja, jedna takva grupa je nedavno u Split došla iz Malezije, i rado su posjetili restoran u Poljudu.