Otočki restorani Marka Gajskog i Vjeke Bašića među restoranskom elitom

U zadarsku Fošu jučer su se jutrom 'nasukali' hrvatski predstavnici udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe (JRE), chefovi čiji restorani su dio europske obitelji koja broji preko 360 članova iz 16 zemalja kako bi u svoje birano društvo primili dva nova vrijedna dalmatinska gastronomska odredišta. To su konoba "Boba" chefa Vjeke Bašića s otoka Murtera te fine dining restoran "Lešić Dimitri" s otoka Korčule u kojem 'chefuje' Marko Gajski, čime se broj naših članova ove ugledne zajednice popeo na 15 objekata. A iako različiti, svima im je osnovna poveznica visok profesionalni standard i kreativna kuhinja.
- Biti JRE član je izuzetno zadovoljstvo jer je to udruga ljudi koji žive ovaj posao i djele istu strast prema njemu. Sve su to naši prijatelji s kojima niz godina djelimo istu sudbinu i nekako je prirodno bilo biti u tom okruženju. Članstvo nam omogućuje suradnju, razmjenu iskustava, ideja i prilika, puno je lakše pričati istim jezikom - smatra Slavonac Gajski, koji tvrdi kako su mu sami Korčulani omogučili da se na njihovu otoku osjeća kao kod kuće.
- Kad god mogu, ubacim slavonske elemente u dalmatinska jela i moram priznati, usprkos skepticizmu, svi na kraju priznaju da je spoj Dalmacije i Slavonije pun pogodak. Ipak snaga i posebnost našeg restorana leži u timu, na čelu s našim vlasnikom Michaelom Unsworthom koji želi da se gosti "Lešić Dimitri Palacea" osjećaju posebno, a okupio je ljude koji to mogu isporučiti – tvrdi Marko Gajski koji tradicionalna jela od vrhunskih namirnica reinpretira na moderan način, rezultat čega su suvremene verzije otočkih klasika, poput viške pogače.

Vjeko Bašić, zbog čije kuhinje brojni bonkulovići ciljano već godinama voze na Murter, na članstvo u JRE-u gleda kao na vrijedno priznanje koje donosi bolju vidljivost i motivaciju za daljnje podizanje standarda.
- Uvrštenjem na popis u mogućnosti smo promovirati posebnosti naše regije i identiteta te ga na takav način vrednovati u očima svijeta i Europe. Promicanjem onog što jesmo kroz posao kojeg volimo, to je naš doprinos hrvatskoj gastronomiji. Kroz jezik kuhinje možemo progovoriti o onome što nas čini jedinstvenim u svijetu i na taj način biti ambasadori svog nasljeđa na suvremen i životan način - priča nam Bašić, koji ovim riječima opisuje svoju "Bobu".
- Nudimo hranu inspiriranu svojim nasljeđem koju interpretiramo suvremeno, iskreno i jednostavno. Volimo nuditi hranu koja je u stanju probuditi emocije, hranu u koju vjerujemo i koju bismo i sami željeli jesti. Cilj nam je da ljudi koji nas posjete osjete iskustvo teritorija na najneposredniji način, a kroz sve osjete koje je hrana i njeno posluživanje u stanju pružiti.

Najveći problem s kojim se susreću, a što posebno zna biti komplicirano na otocima, nabavka je kvalitetnih namirnica. Gajski smatra kako je to izvor svih ostalih problema u ugostiteljstvu.
- Kroz godine rada izgradio sam mrežu pouzdanih partnera i dobavljača, koristimo sve resurse lokalne nabave, ali činjenica je da isto tako moramo uvoziti neke premium proizvode kojih nažalost, ili nema, ili nisu dostupne jer neki žele da to tako bude – tvrdi chef "LD-a", dok nam Bašić govori kako su za njega kvalitetna namirnica i njeno porijeklo jedna te ista stvar.
- U "Bobi" se trudimo nabavljati od ljudi koji vole svoj posao i iskreni su u tome što rade. Put namirnice i energija ljudi s kojima radimo nam je važna jer to su stvari koje se jednostavno osjete na našoj ponudi. Za nas su kvalitetni dobavljači često i prijatelji, vrsta proširene radne obitelji i naš odnos se temelji na obostranom povjerenju. Kada jednom pronađemo prave ljude, ostajemo im vjerni i to nam daje dozu sigurnosti. Tražimo kvalitetu i ona nekako uspjeva pronaći nas. Raduje nas kad smo u stanju na naš popis dodati nešto novo kupljeno u što manjem radijusu za kojeg težimo ostati unutar 50 kilometara u duhu ideje održivosti i podrške lokalnoj ekonomiji – objašnjava ugostitelj s Murtera.

Foto: JRE Hrvatska