Ugostitelji iz centra se udružili u kolektiv 'SplEat'

Nakon sjajne ideje ‘Gastro Geta’, s kojom su malo osvjetlali obraz učmaloj manifestaciji ‘Adventa u Splitu’, ugostitelji iz najužeg centra grada napravili su novi korak i organizirali se u udrugu nazvanu ‘SplEat’.  Prvi proljetni festival spize SplEat kreće ove srijede u restoranu ‘Bokeria’, a nastavit će se ovim redoslijedom: 22.03. Corto Maltese freestyle food, 29.03. Uje oil bar, 05.04. DeBelly, 12.04. ARTiČOK i 19.04. Galerija Food.

- Predstavljamo kolektiv, festival i prije svega kreaciju koju želimo podjeliti s našim gostima na način da ih odvedemo na nesvakidašnju gastro điradu u njihovom dvorištu. Kolektiv u ovom proljetnom razdoblju radi na tome da svoju sezonsku ponudu prezentira gostima na jedan nov i neuobičajen način pokazujući primjer zdrave konkurencije. Svaki restoran kreira svoj menu koji u sklopu njegove večeri prezentira i uslužuje prepoznatljiva ekipa domaćina ostalih restorana kolektiva. Pripremamo neka zanimljiva pića, selekcije vina, male zalogaje, glavna jela i interesantne deserte koje uz zajednički trud i rad želimo prezentirati Vama – najavili su na svojoj Facebook stranici.

- U moru dotjeranih i novootvorenih objekata, prenamjenjenih caffe barova, starih konoba s novim koricama jelovnika teško je napraviti i zanimljivo prezentirati neku zaokruženu gastro priču. Da bi ta priča bila malo bolje ispričana u želji da nam svima bude ljepše, zabavnije, ukusnije i kreativnije, udružilo se šest gradskih restorana različitih po ponudi i uređenju ali sličnog pristupa ugostiteljstvu – pišu nadalje SplEatovci.

Čini se, barem prema prvim najavama, da osim eventualno nekoliko događanja u mjesecima dok nema turista, krajnji potrošači iz Splita neće imati neke posebne koristi od ove inicijative. Lijepo je da ugostitelji žele napuniti svoje objekte van sezone, ali lokalcima koji vole dobru spizu ljeti kronično nedostaju mjesta koja zbog suludih cijena nećemo zaobilaziti u širokom luku. Bilo bi lijepo da smo u krivu…