Zapadna obala poprima konture luksuzne šetnice

Zapadna obala koju je navrat-nanos dovršio bivši gradonačelnik Željko Kerum, konačno dobiva konture luksuzne šetnice. Iako nad njom još uvijek strši predimenzionirani hotel "Marjan", Baldasar je odnedavno je dopustio vezivanje brodicama i jahtama uz novu šetnicu, a ugodnijoj atmosferi doprinio je i novi, treći objekt, kojeg je grupacija "F" otvorila na Zapadnoj obali.

Njihov prvi objekt "F- Marine" (uz ruševni hotel Ambasador), odmah po otvaranju postao je hit među Splićanima koji žele izbjeći naporno škljocanje i prešetavanje po Rivi, te opušteno uživati uz svoju kavu. Ljubazno osoblje i velika ulaganja u objekt nagrađeni su od strane Splićana, pa je grad dobio novo popularno okupljalište. S najljepšim pogledom na Palaču, a opet tik uz more...

Nekoliko mjeseci poslije otvoren je "F-Maduro", a niz je nedavno dovršio restoran "F de Mar". Iza tog projekta stoji poduzetnik Goran Kačunić, koji je preuzimanjem i posljednjeg lokala na ovoj šetnici postao monopolist. No iako bi sama ta riječ trebala nositi negativnu konotaciju, to u ovom primjeru čini se ipak nije slučaj. Na zapadnoj obali imaju oko 200 stolova, približno 800 sjedećih mjesta, a tijekom godine zaposleno je 70, a u sezoni 130 radnika.

Tvornica ugostiteljsva

Prava mala tvornica ugostiteljstva, koju vode dvojica sinova blizanaca, Roko i Duje, a u kojoj su, prema insajderskim informacijama, i radnici i gazde zadovoljni.
- Mi se u "F" grupaciji nikada nismo bavili ugostiteljstvom na ovako visokoj razini, tako da nam je Zapadna obala, a posebno restoran "F de Mar" bio pravi izazov. Pošto se od ove godine jahte mogu vezivati za obalu, menu i osoblje prilagođeni su gostima više klase. Sve to na jednoj od najljepših šetnica Mediterana, tik uz staru gradsku jezgu, u neposrednoj blizini ACI Marine, Sustipana i Marjana.

Svjesni smo da smo objekte uredili lijepo i da imamo odličnu ponudu, no najviše se trudimo raditi na usluzi jer je to nešto što nedostaje splitskom ugostiteljstvu, jer nakon par posjeta teško gosta možete oduševiti istim interijerom, on u konačnici najviše cijeni kvalitetnu uslugu i to ga svaki put iznova vraća - smatra Roko Kačunić, koji najavljuje da će gostima koji posjete Split na raspolaganju biti i buggy autić koji će ih prevoziti od njihova smještaja do jednog od objekata na Zapadnoj obali.

Sva tri lokala imaju nešto posebno u ponudi, no zajednička im je preporuka udruženja "Chefs Club Croatia". U "Marine" se priprema nešto jednostavnija hrana poput tjestenine i rižota, u "Maduru" kokteli, svježi sokovi i voćne salate, dok se u "De Mar" kroz morske plodove, vina i slijedove može doživjeti naša kompletna gastronomija.Glavni chef u restoranu "F de Mar" je mladi no već sada uspješni Matko Ivanišević. Gost koji se prepusti njegovim kreacijama, može od četiri do 15 slijedova proći na tanjuru sve regije Hrvatske, kušati ribu, jastoge i školjke koji se vade direktno iz restoranskih akvarija, ali i probati preko 15 maslinovih ulja, najbolje sireve, aromatizirane i punjene masline... te sve ono što mu se svidi ponijeti sa sobom kući, jer "F de Mar" ima i maleni gastro dućan.

Sommelier Denis Lukić s razlogom se hvali što u ponudi imaju preko 25 vina na čaše.
- Svi naši konobari prošli su edukaciju kako bi vam znali predstaviti cjelokupnu ponudu vina. Cijene su korektne, niže od mnogih restorana u centru, čime smo htjeli dati stvarnu promociju domaćim vinima. Listu smo kreirali na način da je najveća pozornost dana vinima iz Dalmacije, ali u vinskoj karti se nalaze vina iz svih djelova Hrvatske.

Ako ste pomislili kako vlasnici u svom objektu očekuju isključivo jahtaše sa zlatnim karticama - varate se. Pošto "F de Mar" ima velik besplatan parking u neposrednoj blizini (Banovina), ali i popriličan unutrašnji kapacitet restorana, tijekom cijele godine u njemu će se održavati prigodne vinske večeri, uz gostovanja vinara i kuhara, čime ćemo i mi koji u svom vlasništu i nemamo 10+ metarsku brodicu moći kušati delicije koje nude.

Ultra Europe na Zapadnoj obali

Uz blizance Kačunić tu je i sestra Marita koja se nedavno vratila iz Dubaia gdje je radila za Jumeirah, najluksuzniji hotelski lanac Emirata kome pripada i sam Burj Al Arab (jedini hotel na svijetu sa sedam zvijezdica), i to u organizaciji glamuroznih High profile Evenata i vjenčanja za goste iz cijelog svijeta te i samu kraljevsku obitelj.Upiti za atraktivne evente za ovu lokaciju su se nanizali, a prvo će ugostiti warm up partije za Ultra Europe festival. Od 11. do 13. srpnja organizatori spremaju dnevne partyje upravo na Zapadnoj obali, koji će se održavati od 11 do 23 sata.

Ovaj dio splitske obale poslužit će kao svojevrsno mjesto susreta, odnosno meeting point gdje će posjetitelji moći uživati u glazbi domaćih DJ-a, ugostiteljskoj ponudi, dobiti informacije o festivalu, kupiti ulaznice ili pak zamijeniti ulaznice za festivalsku narukvicu. Također, organiziran je i autobus koji će za 10 kuna po smjeru prevoziti posjetitelje do Poljuda...