Azimut i crkvena zvona, ista buka drugi kriteriji

Split je imao borbu za Matejušku za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog, a Šibenik se ovih dana bori za Azimut. Za one koji još nisu čuli za Azimut: to je klub s pozornicom na otvorenom tik uz šibensku katedralu koji je postao trn u oku biskupa Ivasa zbog navodne buke koju su posjetitelji pravili cijelo ljeto.

Prema mnogim izvještajima koji su se mogli svaki tjedan čitati, biskup Ivas se cijelo ljeto u propovjedima osvrtao na "Sodomu i Gomoru" uz svoju rezidenciju te je redovito vršio pritisak na šibenski MUP da "riješi problem" izvora buke koji mu noću ne da spavati. Prema riječima ravnatelja PU Šibensko kninske, Ivice Kostanića, koje je danas poslijepodne izrekao na HTV-u, usprkos čestim izlascima na teren, pripadnici MUP-a nisu našli nikakve nepravilnosti, niti među posjetiteljima, niti kod organizatora koncerata u sklopu Azimuta.

Sve do vikenda za nama. Navodno su, po riječima Kostanića, organizatori prkosili (što god to značilo) pripadnicima MUP-a koji su zbog toga priveli i obustavili su daljnji rad objekta. Dosadašnje ponašanje biskupa Ivasa, pripadnika MUP-a i gradskog poglavarstva je izazvalo revolt među građanima Šibenika koji su se odlučili večeras okupiti u mirni prosvjed. Facebook generacija je bezuspješno pokušala prosvjed prijaviti pa se skupilo mnogo manjih „ekipa“ (poput splitskog prosvjeda za Matejušku u lipnju) budući da „ustav jamči pravo na slobodu govora i kretanja, a zakon ne zabranjuje da kulturno i mirno, bez politiziranja, a ponajmanje nasilja, sjednemo na naše najdraže skale kod katedrale, iskažemo toleranciju i podršku kulturnim događanjima u gradu. No, to zakonski ne možemo zvati mirnim okupljanjem niti ono to jest, jer isto jutros nismo mogli prijaviti. Vidimo se dakle, na KVIZU“ kako je stojalo u pozivu organizatora mirnog okupljanja.

Uz izvještaje o 500-tinjak ljudi okupljenih u 40-ak prijavljenih ekipa za kviz i mnoštvo upaljenih lampiona "za mrtvu dušu šibenskog kulturnog ljeta", prosvjed (to jest, mirno okupljanje za Azimut) se može smatrati uspješnim, ali ostaje pitanje kako riješiti uzrok ovih problema koji sve češće izviru. Dijelom su to spomenuli u poslijepodnevnoj emisiji „Hrvatska danas“, napominjući kako se stvara nesrazmjer onoga što Hrvati žele od turizma kao gospodarske grane i onoga što stvarno dobiju, a ne odgovara im. Želimo privući što više turista i želimo da nam ostave sve više novca, no, ne nude se mjesta ni događanja (osim apartmana) na kojima bi mogli taj novac ostaviti, a ako i postoje (kao što je Azimut), susjedima smetaju, nitko ne može spavati i želimo da su svi u krevetu do 22 sata.

S druge strane, ako već buka smeta, rijetko se postavlja pitanje buke ckvenih zvona. Možda ovo pitanje ne bi ni sada potegnuli da nije crkveni velikodostojnik taj kojem navodna buka ometa san. Zvona crkava su sve glasnija i zvone sve češće, Gospe od Zvonika i Sveti Duje u Splitu, šibenska katedrala, crkva na pulskoj Verudi, samo su neki od primjera turističkih središta gdje se stanovnici kvartova redovito tuže u svojim kotarevima na nesnosnu buku zvona koja zagađuje noćni mir, ali je već godinama to sve uzalud. Čim se biskup Ivas oglasio, jednom ugostiteljskom objektu se odmah mikroskopom traže nepravilnosti. Još jedan dokaz da pred očima zakona u Hrvatskoj nismo svi jednaki.

Mnogo je pitanja i dubokih problema koji su izvučeni na vidjelo, a sve kroz prizmu jednog kluba i jednog crkvenjaka – večerašnje okupljanje je bilo novi test za Hrvate i njihov prag tolerancije. A koliko će proći do sljedećeg sličnog slučaja? Uz iskustva koja smo do sada stekli, čini se – vrlo brzo.

Foto: Sanja Lydia Kulusic