Dani Dioklecijana na razini Monty Pythona

Već nekoliko godina odlazim barem jednu večer na središnju manifestaciju splitske ljetne turističke ponude – “Dane Dioklecijana” i moram reći da je ove godine nadmašila samu sebe dovevši se na razinu “Monty Pythona”. Ideja o manifestaciji je počela neloše kao “Noć Dioklecijana”, ali posljednje dvije godine se pretvorila u kičastu manifestaciju koja s Dioklecijanom, Palačom i povijesti Splita nema puno toga zajedničkog.
 
Čitav koncept je pogrešan, jer se nudi nešto potpuno iskrivljeno i falsificirano, jeftina zabava koja skupo košta građane Splita. Organizatori manifestacije pokazuju iz godine u godinu da ne poznaju, a vidi se da se ne trude ni upoznati, osnovne povijesne činjenice o Dioklecijanovom životu i Palači (ove godine su čak sami sebe nadmašili dovođenjem maskiranih Gala, Asterixa i Obelixa, koji su za vrijeme Dioklecijana – kasne antike – bili ništa drugo do crtica u Cezarovu životu četiri stoljeća prije „našeg“ cara.)

 Ukoliko je cilj stvoriti manifestaciju kulturnog turizma (trenutno to nema veze s tim) koja se zove “Dani Dioklecijana” i to unutar kasno antičke carske rezidencije, onda se koncepcija mora temeljiti na Caru i Palači – odnosno ponuditi rekonstrukcija života unutar Palače za vrijeme kasne antike, odnosno 4. stoljeća. Umjesto toga, posjetiteljima (većinom Splićanima), nude se nekakve gladijatorske borbe na carskom trgu (!) i razne svirke u navodnu Dioklecijanovu čast (koncert 2Cellos je bio iznimka te za svaku pohvalu, ali ovdje ću se ipak zadržati na pokušaj prezentacije antičkog Splita).
 
Krenimo od najjednostavnijih činjenica. Car se nikada ispred puka nije pojavljivao u bijeloj togi, nego u carskoj skupocijenoj purpurnoj togi, čime se razlikovao od ostalih senatora i patricija. Dioklecijan je bio vojni car te je, iako u mirovini, imao smješten vojni garnizon u sjevernom dijelu Palače. Međutim, vojnici koje nam uporno predstavljaju na Peristilu nemaju nikakve veze s njim.
 
Naime, uniforma vojnika koje smo vidjeli na Peristilu je iz 1. st. pr. Kr.! Ok. Možda će se nekom činiti da pretjerujem, ali vjerujem da nitko ne bi ostao ravnodušan da u rekonstrukciji povijesne bitke iz 15. stoljeća gleda vojnike u odorama koje ne odgovaraju tom periodu. No, mora se priznati da se članovi rimske udruge „Gens Julia“, koji svake godine gostuju na manifestaciji, zaista trude biti autentični u svim detaljima rekonstrukcije rimske vojske i gladijatora. Pored njih “vojnici” koji čitavo ljeto poziraju na Peristilu izgledaju zaista tužno.
 
Manifestacija poput “Dana Dioklecijana” mora biti zabavna, ali i povijesno autentična, kako bi na popularan način edukacirala posjetitelje, građane i djecu. Umjesto ovog općeg jeftinog kiča, zbog čega ne ponuditi rekonstrukciju života jednog od najvećih rimskih careva i života unutar Palače u njegovo vrijeme. Time bi Split nudio nešto što se nema prigode vidjeti ni u Italiji.

 Car Dioklecijan je bio, nakon Augusta, prvog rimskog cara, najznačajniji rimski car, reformator bogatog životopisa i ne zaslužuje da ga se predstavlja patetičnim spominjenjem brnistre i kupusa. Ako se već ponosimo da smo grad Dioklecijana, dajmo mu mjesto koje zaslužuje. Osim toga, Split je grad s dva arheološka muzeja: Arheološki muzej Split i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, pored toga ima Muzej grada Splita, Odsjeke za povijest i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, te Institut za povijest umjetnosti. U svim ovim institucijama rade brojni stručnjaci arheolozi, povjesničari umjetnosti i povjesničari.
 
Da, namjerno ih spominjem jer se namaće pitanje: zbog čega organizatori ne pozovu stručnjake na suradnju? Pohvalno je što je ove godine ipak organizirana izložba o tetrarsima u Muzeju Grada. Ipak, ruku na srce, više posjetitelja će doći na „spektakl“ na Peristilu nego pogledati izložbu. Jednom aktivnom interakcijom između izložbe i predstave, upravo se izložba mogla iskoristiti za bolju prezentaciju Dana Dioklecijana na Peristilu - npr. izložena mensa (stol) na izložbi i živa prezentacija gozbe u trikliniju.
 
Osim toga, zbog čega ovu manifestaciju ne iskorititi i za prezentaciju ostalih kasnoantičkih spomenika unutar Palače, npr. Jupiterovog hrama, Zlatnih i Srebrnih vrata, dok je ovakvim pristupom akcent stavljen samo na jedan lokalitet – Peristil. Nadamo se promjenama i budućem ne samo atraktivnom, nego i edukativnom programu.
 
 
Tekst:
Maja Miše

VELIKU FOTOGALERIJU DANA DIOKLECIJANA POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI