Gol kojim nas je Dinamo učinio ponosnima!

Sinoć se dogodio još jedan u nizu velikih rezultata hrvatskih sportaša. Dinamo je u posljednjoj minuti sudačke nadoknade posljednje utakmice iz jedanaesterca postigao prvi pogodak u Ligi prvaka ove sezone kojim je osvojio prvi bod u tom natjecanju od 1999. godine. Nije to bila lagana utakmica. Kijevski imenjak je u Zagreb došao krajnje motiviran i nabrijan. Njima je ova utakmica imala vrlo važan značaj jer su na njoj čvrsto odlučili provjeriti sposobnosti igrača iz drugog plana... a zna se da takvi najviše grizu. Igralo se u prekrasnom ambijentu blagdanski ukrašenog travnjaka. Linije i lopta su bili crvene boje da se istaknu u snijegu, što je u kombinaciji sa zelenim travnjakom činilo pravu predbožićnu scenu...

Najzaslužniji za ovaj rezultat je, naravno, Zdravko Mamić. On godinama na svojim plećima nosi projekt europskog Dinama. Ne štedeći ni sebe, ni druge, Zdravko je činio sve što je potrebno da od Dinama učini respektabilan klub. U idealnom trenutku je smijenio Čačića i vratio prokušanog veterana Lige prvaka Krunu Jurčića. Baš kao što je Kruno toliko puta naglasio naglasio, lani je učio. Iako nije osvojio boda u 6 utakmica, pružio je solidan otpor protivnicima. I sama gol razlika (3:22) dokaz je kako je prošle godine Kruni i Modrima nedostajalo samo malo sportske sreće. Ove godine je Kruno primjenio stečeno iskustvo i već u svojoj prvoj utakmici došao do velikog boda. Sreća za Ibru, Arape i Porto da Jurčić ranije nije vraćen. Zasluge idu i Anti Čačiću. On je u svom mandatu gotovo u svakoj utakmici izvodio različitu postavu na teren, čime je protivnicima uvelike otežao taktičke pripreme za utakmice s Dinamom.

Ova utakmica je uspjeh i Dinamovog marketinškog tima. Oni su svojim akcijama „Navijač za milju“, „Dan otvorenih vrata“, „Besplatne kokice“ i „Molim vas, dođite“ postigli da se na tribine natiska gomila od 3663 navijača koji su bili toliko glasni i vatreni da su povremeno gotovo i nadglasali međusobna dovikivanja igrača na terenu. Osim Mamića, zasluge za ovaj hvalevrijedan rezultat imaju i bivše i sadašnje vodstvo HNS-a. Oni su svojim odnosom prema domaćoj ligi postigli da u našem nacionalnom sportu, u kojem smo godinama među prvih 10 reprezentacija na svijetu imamo ovako moćnog nacionalnog prvaka.

U Dinamovom rezultatu zasluge ima i izbornik Štimac koji je pozivanjem Sammira u reprezentaciju tog mladića udaljio od alkohola i noćnih klubova, te ga usmjerio na pravi put. Dok je Modrić tamo nekim lošim alibi proigravanjima predvodio Real u pobjedi protiv Ajaxa, a Perišić izbacivao lošeg engleskog siromaha Manchester City iz Europe, Sammir je diktirao tempo protiv moćnih Ukrajinaca i dokazao da je baš ON okosnica naše reprezentacije u budućnosti.

Ovo je i Platinijev veliki rezultat. Šteta što nije svratio do Maksimira, kad je već bio u Zagrebu, da se vlastitim očima uvjeri u kvalitetu svog projekta kojim je ekipama poput Dinama omogućio da nastupaju u Ligi prvaka na uštrb Tottenhama, Atletico Madrida, Feynoorda...

Čestitke zaslužuje i HRT koji je još jednom dokazao da odlično upravlja novcem pretplatnika. Redakcija s Prisavlja je krajnjim naporima uspjela čak osigurat izravno javljanje promrzlog Stjepana Baloga s Maksimira samo pola sata prije utakmice... koja se onda mogla gledat samo na kabelskoj televiziji.

O vrijednosti ovog rezultata najviše govore slike iz svlačionice nakon utakmice. Igrači su slavili bod kao pobjedu. Slavili su gol kao sam naslov prvaka. Ponosno su obnaženi pozirali za Sammirovu Facebook stranicu. Bravo momci! Kapa do poda! Dali ste gol, osvojili ste bod....ali ste izgubili i zadnju mrvu samopoštovanja i ponosa! Čestitamo!