Split postaje kulisa za Ezopovu basnu

Od kad sam prije 10-ak dana pročitala izjavu gradonačelnika Ive Baldasara da je Splitu jedini spas u turizmu, ne mogu prestat razmišljat o rodbini, prijateljima i poznanicima koji se bave djelatnostima unutar spomenute gospodarske grane. Jer na papiru je bavit se turizmom predivno: radiš tri miseca godišnje, nakesaš se i ostatak godine je produženi godišnji odmor. Naravno, ne radi se svih 90 dana, tu su nedilje i praznici, čista idila opisana u pismi "Zimmer frei" Hladnog piva.

Kakva je realnost? Od Uskrsa (amo reć od kraja trećeg miseca) do Svisvetih (u slučaju loše sezone do 10.10.) svi/e sobari/ce, kuhari/ce, konobari/ce, prodavači/ce i iznajmljivači/ce rade svaki dan. Tako je: nema slobodnog dana čitavo to vrime dok na radiju slušaju o spojenim vikendima i godišnjim odmorima. Na papiru naravno svi imaju, pa tko to nehuman uskraćuje ljudima barem jedan dan odmora u 8 miseci. Ali koliko njih uopće radi "na papiru"? A i pričamo o dnevnim smjenama od minimalnih 6 sati pa sve do 14 ili čak 18 sati. Nije fikcija, samo su neki od vas imali sreće da nisu upoznali ljude koji rade toliko. I tako iz dana u pakleni dan 6, 7 ili 8 miseci.

Neki će komentirat: "Je, teško je, ali odmaraju se preko zime, a liti uštede za taj odmor." Stvarno to mislite? Litnja plaća nekima i je maksimalnih 9000 kuna (amo reć neki kuvar ili konobar na otoku koji radi 17 sati dnevno), ali većini je prosječnih 4 ili 5 tisuća. To je normalna mjesečna plaća, ne neko "kesanje". Tim novcem se jedva pokriju dugovi koji se nagomilaju zimi. Nisu to dugovi zbog najnovijeg mobitela, stanova ili cipela, to su razvučena dugovanja za struju di ste molili HEP da rate prilagodi jer biste zimi plaćali malo manje, a liti malo više ili ste posudili od rođaka u 5. kolinu pa mu sad iskrcate cilu misečnu plaću sa 4 miseca zakašnjenja. O stanarini i ostalim režijama neću ni počinjat.

Luksuz? Rad samo 90 dana godišnje? A što je s vlasnicima svih tih obrta i uslužnih djelatnosti? Žele li radit po apsolutno svim pravilima, teško si mogu priuštit radnike koje će plaćat i uz to izdvajat za sve potrebne doprinose. Nisam ekonomist i ne znam koje sve poreze i namete triba plaćat, ali znam kad se zbroje da su toliki da obrtnicima u očima vidite nekoliko razina očaja.

A što kad sezona podbaci kao što je ova? Možete muljat i izbacivat izmišljene podatke neko vrime, ali stvari na terenu su sasvim drugačije: turista nema ka lani, a oni koji su došli, okrenu svaku kunu pet puta prije nego se odluče potrošit išta. I što sad? Što je s pričama o štednji za zimu? "Bit će bolje." "Stisnimo remen." "Pljačkate državu ako se ne fiskalizirate."

Jedino na šta ove parole tiraju turističke radnike je da se osjećaju dijelom Ezopovih basni. Budi mrav i skupljaj za zimu. A Baldasar i ostali "vođe" su cvrčci. U ovoj verziji priče je urod loš, cvrčak ostavi mravu dva zrna do Uskrsa, kad ih mrav potroši već oko Božića, cvrčak mu posudi još zrno ipo da mrav nekako prezimi, ali mu nakamatari 3 zrna do idućeg uroda.

Koje su fizičke posljedice svakodnevnog rada? Zaboravite zdravu prehranu kad nemate kad kuvat, zaboravite bit fit za plažu kad nemate kad vježbat. Nije bitno, ionako nemate kad otić na plažu. Satima se ili samo stoji ili samo sjedi ili stalno trči, nema umjerene kombinacije svih aktivnosti u niti jednom poslu. Osim u restoranima, nisam čula da ostali radnici dobiju topli obrok. Ili da itko ima pravo na naknadu za prijevoz.

A psihičke posljedice? Koncentrirani ste misecima samo na rad, nema kina, kazališta, preumorni ste za čitat i na TV-u gledate bilo što dok ne zaspete, samo da nešto zuji. Postajete zombi. Uz to ide i konstantan strah jer je apsolutno svaki radnik u turizmu zamjenjiv, toliko je nezaposlenih da će rado radit za manje para od vas i poslodavci to jako dobro znaju. Pa dobivaš po ušima i kad si kriv i kad nisi kriv. I tako svaki, svaki dan.

A ostale grane i djelatnosti? Zašto se pušta doktore, HEP-ovce, ljude iz Vodovoda i sve koji upravljaju bilo čime na godišnji odmor u trenutku kad nam triba netko da svime upravlja jer dolaze tisuće i tisuće ljudi u grad? Tko će to sve platit? Čak ni turistički ured na Peristilu ne radi nediljom. A spas je u turizmu. Čijim radom?
Ako će gradonačelnik Baldasar i gradsko vijeće radit svaki dan barem po godine (ne moraju niti cilu sezonu), ali moraju i prezimit pod istim uvjetima kao turistički radnici, onda bi grad i moga postat turistički.

Uz slušanje cvrčkove pisme kako nema mista za tvornice, a neka sjever grada trune.