Umjesto da ovaj slučaj bude primjer, Mišić je kažnjen kao običan pljačkaš

Edi Mišić nepravomoćno je optužen za ubojstvo i osuđen na 15 godina zatvora. To je maksimalna kazna koja se izriče za takozvano obično ubojstvo, budući u obrazloženju presude stoji kako nije dokazano da se radi o teškom ubojstvu.

Mišić je optužen za zločin koji je prošlog ljeta zgrozio Hrvatsku. Riječ je o svima dobro poznatom ubojstvu meksičke turistkinje Selene Graciano Macedo koja je pronađena zakopana na Marjanu prerezanog vrata i djelomično razodjevena. Nakon opsežne istrage koja se bazirala na ruksaku pronađenom nedaleko od mjesta zločina u kojem je bio krvavi nož i falsifikat nogometnog dresa s natpisom Reksi, policija je došla do dvadesetosmogodišnjeg Edija Mišića. Prilikom suđenja Mišiću su na mozgu pronađene ciste. Obrana je pokušala u medicinskom izviješću pronaći opravdanje za postupak osuđenog pozivajući se na epileptične napade i amneziju.

S druge strane, tužiteljstvo je tražilo maksimalnu kaznu. Tužiteljica Julijana Stipišić je tražila kaznu za teško ubojstvo i osudu na 40 godina.

Sudac je u obrazloženju presude pročitao kako je Mišić na Marjanu zaskočio Selenu, vezao je i stavio joj povez preko usta, skinuo je, a potom joj prerezao vrat. Kako bi joj odsjekao glavu, načinio je dva zamaha nožem oštrice od 13 centimetara. Kako je to moguće okarakterizirati običnim, a ne teškim ubojstvom, vjerujemo kako će mnogima biti nejasno.

U definiciji teškog ubojstva, koje se sudac tako slijepo drži, stoji kako je teško ubojstvo „podmuklo i izvršeno na osobito okrutan način po intenzitetu i trajanju“. Za suca Živaljića vrebanje žene u zasjedi nije podmuklo jer nema dokaza da je žrtva napadaču vjerovala prije zločina. Odrubljivanje glave vezanoj žrtvi za spomenutog suca i sudsko vijeće nije osobito okrutan način jer je žrtva vjerojatno bila u nesvijesti prije samog rezanja vrata. Sudu pedantno zakopavanje tijela koje je toliko dobro izvršeno da su tragači jeli pored njega bez da ga vide nije ukazalo na psihopatske karakteristike i nedostatak kajanja. Ono što bi mnogi okarakterizirali brutalnim, pa čak i monstruoznim zločinom, za suca Vladimira Živaljića ostalo je samo....obično.

Sramota! Užas! Zgražanje! To su prve reakcije javnosti. Gnijev prema sudstvu, državi, uređenju. A sve to dok se u medijima vrši hajka na jednog drugog suca koji se, eto, zamjerio ministru.

Ako ćemo se slijepo držati definicija, pa čak i onih besmisleno koncipiranih, koja je svrha suda? Zakone bi zasigurno bolje „upamtilo“ računalo. Uz dobar algoritam mogli bi u program utipkati sve relevantne podatke, poput broja izmjenjenih rečenica između žrtve i počinitelja, stanje u kojem je žrtva bila prilikom ubojstva i vrlo brzo i vrlo jeftino dobiti matematičku presudu.

No ono što izdvaja, ili bi u slučaju splitskog županijskog suda TREBALO izdvajat čovjeka od računala je moral, subjektivni dojam, mogućnost shvaćanja pored šturih statistika i definicija.

Da je Mišiću izrečena oslobađajuća presuda, to bi čak bilo i prihvatiljivo. Prema mišljenju suda čovjeku nije dokazana krivica i on je oslobođen – možete se slagati s tim ili ne, ali je sve jasno. Da je Mišić proglašen psihičkim bolesnikom koji je oslobođen zbog neuračunjljivosti i osuđen na psihijatrijsko liječenje, i to bi bilo jasno. No, izreči mu krivicu, ali onda degradirati djelo, žrtvinu patnju, uspomenu na sestru i kćer....to je nejasno, neprihvatljivo i tužno.

Umjesto da se od ovog slučaja napravio primjer i upozorenje, jer krivica je očito i prema ovakvom sudu neupitna, Mišiću se daje kazna koju bi dobio i neki pljačkaš – ubojica. Ili ne...jedan takav, Dubravko Žugelj, je dobio maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Može li sudac Živaljić objasniti kako se po njegovim definicijama ubojstvo dvojice nepoznatih zaštitara prilikom pljačke poslovnice FINA-e tretira kao „podmuklo u kojem su žrtve izrazito patile“? Ubojstvo, okrutno i s predumišljajem, bilo da ubojica nosi automatsku pušku u pljački ili nož i ljepljivu traku u ruksaku je nedopustivo, neprihvatljivo i isplanirano. Ovako, nakon što odleži dvije trećine i bude pušten zbog pretrpanosti zatvora, Mišić će imati još vremena rekreirati se po Marjanu.