Zatvaranjem najstarije ljekarne, Split je izgubio još jedan komadić duše

Split je izgubio još jednu tradicionalnu radnju u strogom centru grada. Ovaj put se radi o najstarijoj splitskoj ljekarni, lociranoj na dnu Marmontove ulice. Otvorio ju je Jove Matačić prije čak 157 godina, a mnogi ju pamte po preko sto godina starom unikatnom drvenom namještaju. Stara apoteka uspjela je preživjeti mnoga turbulentna razdoblja koja su prohujala Splitom. Od dva svjetska i jednog Domovinskog rata, od monarhije, preko diktature, pa do komunizma.

No glave ju je došlo moderno doba i utrka za profitom, hranjena potpunom nebrigom za ono staro, tradicionalno i najvrijednije. Naime, građevinska tvrtka Elanija, koja je vlasnik navedenog prostora, toliko je podigla cijene najma da su vlasnici ljekarne bili primorani staviti ključ u bravu, te preseliti na novu lokaciju – City Center One.

Što će se dogoditi s praznim prostorom, nije teško nagađati. Najvjerojatnije će tu metastazirati nekakav fast-food ili slični sadržaj, primarno orjentiran na sezonsko zgrtanje novca, dok će zimi biti "na godišnjem odmoru". I dok stara gradska jezgra malo po malo gubi tradicionalne radnje poput ove, Split sve više i više gubi „ono nešto“ zbog čega je toliko i omiljen među građanima, a i turistima. Ovaj grad je slavan upravo po sinergiji građana i poduzetnika sa antičkim i srednjevjekovnim prostorom koji nastanju.

Proces koji je u tijeku, sve više rastjeruje domicilno stanovništvo, a pokorava se potrebama turista. No ovaj začarani krug jednog bi dana mogao grad koštati i njegove duše, kao i zarade od turizma. Jer nitko ne želi hodati antičkim zabavnim parkom, kojeg ne nastanjuje nitko osim hoteljera i ugostitelja, a na čijoj periferiji, odvojeni od svega, građani žive u visokim neboderima i pohađaju sterilne shoping centre.

Krajnje je vrijeme za donošenje strategije razvoja Grada, jer vremena je očito sve manje i manje.