10. i 11. Smotra Kino kluba Split

U petak 10. lipnja i subotu 11. lipnja održat će se jubilarno deseto, ali i jedanaesto izdanje SMOTRE.
Predstavit će se filmovi nastali u produkciji i koprodukciji kluba u prethodne dvije godine, što uključuje preko pedeset ostvarenja, od toga šesnaest eksperimentalnih, trinaest igranih, jedanaest dokumentarnih, sedam namjenskih filmova, te nekoliko vježbi nastalih kroz radionicu montaže. Dvodnevno dinamično događanje odvijat će se u nekoliko termina i na nekoliko lokacija u sklopu Doma mladih, dok će večernji dio programa koji starta oba dana u 21h biti prikazan na otvorenom na Trgu ispred Doma mladih. Nakon završetka službenog programa u subotu, tradicionalno druženje nastavit će se u hodniku Doma mladih na prvom katu uz filmsku glazbu i svjetlosni performans Coke i Tudora.
Događanje se organizira u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split i Platformom Doma mladih. Ulaz na sva događanja je slobodan.
 
Kao i prethodnih godina program prikazuje sva nastala audiovizualna djela, kako ona mladih autora, amaterske filmove, tako i profesionalne produkcije i koprodukcije. Posjetitelji će također imati priliku pogledati radove nastale kroz radioničke i rezidencijalne programe kluba. Najčešće se surađivalo s Kinoklubom Zagreb, udrugom Blank, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i Umjetničkom akademijom u Splitu. Ukupno trajanje programa dostiže devet sati.
Od kurioziteta ističemo projekciju za fanove Tomb Raidera. Program se sastoji od četiri filma Tine Ljubenkov, a obraćamo pažnju na dokumentarce “Peter Connely – Symphony of Revelation” o kompozitoru soundtracka za video igru “Tomb Raider” i kratkometražni dokumentarac “Murti Schofield – Beyond the story” o scenaristi igre Tomb Raider: The Angel of Darkness. Posjetitelji će filmove moći pogledati u zasebnoj prostoriji u sklopu Kino kluba u subotu od 17h - 23h.
Osim što se obilježava jubilarno izdanje Smotre, klub ima višestruki povod za slavlje. Ove godine puni sedamdeset godina postojanja, stoga svi ovogodišnji programi obilježavaju obljetnicu i na različite načine približavaju djelovanje kluba kroz sedam dekada postojanja s fokusom na umjetnički, alternativni, autorski film i avangardu. Tako će tjedan uoči Smotre 2., 3. i 4. lipnja klub predstaviti tri programa Petre Belc iz povijesti kinoklupske scene i autorima beogradskog, zagrebačkog i splitskog kinokluba, o Žanr film festivalu poznatijem pod nazivom GEFF, te filmove zagrebačke filmske autorice Tatjane Ivančić. Tjedan nakon Smotre kreće program za sineaste i filmske kritičare pod nazivom Film, glazba, književnost i snovi s Jonathanom Rosenbaumom (Film, music, literature, and dreams with Jonathan Rosenbaum) u sklopu međunarodnog programa Mind the Image. Više informacija: kinoklubsplit.hr
Vizualni identitet i ovog izdanja potpisuje Hrvoje Hiršl.