11. MAGfestival: Prva večer rezervirana za Beethovena i Bacha

Koncertom Festivalskog ansambla u četvrtak, 27. kolovoza, započinje 11. izdanje MAGfestivala, tradicionalnog festivala komorne glazbe koji organiziraju Udruga mladih akademskih glazbenika MAG i Muzej grada Splita. Do 5. rujna održat će se ukupno pet koncerata, od čega četiri u Gotičkoj dvorani Muzeja, a jedan u Vestibulu koji će biti besplatan za splitsku publiku. Umjetnički voditelji festivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy te predsjednik Udruge mladih akademskih glazbenika i producent festivala, mladi violinist Luka Jadrić, unatoč izvanrednim okolnostima, pobrinuli su se da ovaj cijenjeni festival zadrži kontinuitet i visoku razinu kvalitete programa i organizacije.

Nastupit će najbolji mladi domaći akademski glazbenici, uz potporu poznatijih starijih kolega iz Hrvatske i inozemstva, a neki će sastavi debitirati. MAGfestival kao i prijašnjih godina daje na važnosti hrvatskim skladateljima, pa će se tijekom festivala izvoditi i njihova brojna djela, a obilježit će se i 250. godišnjica rođenja L. Van Beethovena.

Uoči festivala, sukladno općim protuepidemijskim mjerama u cilju sigurnosti i zdravlja svih posjetitelja, iz organizacije poručuju:

- Na koncerte treba doći pola sata ranije da se svima pri ulasku izmjeri temperatura i da publika može ući na vrijeme uz preporučeni razmak.

- Preporučuje se ponijeti vlastitu zaštitnu masku, a po potrebi će posjetitelji moći dobiti masku i na ulazu.

- U slučaju otkazivanja koncerta, novac će biti vraćen.

Želimo poručiti posjetiteljima da mislimo na njihovu sigurnost i da nam je to apsolutni prioritet. Sve radimo sukladno mjerama i preporukama te pozivamo i našu publiku da ih se pridržava kako bismo 11. izdanje festivala realizirali na zadovoljstvo svih te kako bi se svi osjećali ugodno. Program je kvalitetan, bogat i raznolik i vjerujemo da će ispuniti očekivanja i standarde koje smo do sada postavili“, poručili su organizatori.

MAGfestival prvi je splitski festival komorne glazbe koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Naime, MAGfestival održava se u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj, a posjetitelji festivala kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnom postavu Galerije Emanuela Vidovića. Tijekom prvih deset godina na MAG festivalu nastupilo je više od 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Ove će godine biti održano pet koncerata. Cijena festivalska ulaznica za sve koncerte iznosi 100 kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40 kn. Ulaznice se kupuju na recepciji Muzeja grada Splita.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com.

Službeni promo video festivala može se vidjeti ovdje.

 

PROGRAM:
1.večer, četvrtak 27. kolovoza u 20 h, Muzej grada Splita
Festivalski ansambl

Festival otvara MAGansambl, sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju (Marija Bašić Markotić – flauta, Ivan Batoš – klavir, Dora Draclin – oboa, Yaroslav Sadovyy – klarinet, Marica Vilibić – violina, Stipe Marinić – viola, Mia Grubišić – violončelo, Šimun Matišić – vibrafon, Katarina Javora – čembalo). Mladi glazbenici izvest će atraktivan i rijetko izvođen program skladatelja: C. Ph. E. Bacha, L. van Beethovena, B. Vlaheka (praizvedba djela 7 Bagatella, nastalog 2005.) i M. de Falla.

2. večer, subota 29. kolovoza u 20 h, Muzej grada Splita  
Hrvatski gudački kvartet

Ponajbolji hrvatski gudački sastav (Martin Draušnik, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Zita Varga) izvest će gudačke kvartet L. van Beethovena i S. Šuleka. Hrvatski gudački kvartet, uz MAGansambl, obilježit će 250. godišnjicu rođenja velikog skladatelja L. van Beethovena svirajući njegov Gudački kvartet u D-duru, Op. 18, br. 3.  

3. večer, ponedjeljak 31. kolovoza u 19:30 h, Vestibul  
Splitski gitaristički kvartet

Splitski gitaristički kvartet u posebnom ambijentu Vestibula besplatnim će koncertom obilježiti desetu godišnjicu djelovanja. Kvartet u stastavu: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević će izvesti pomno odabrani program sastavljen djelima Cl. Debussyja, A. Dvořáka i C. Machadoa, V. Sunka, I. Božičevića i G. Tudora.

4. večer, četvrtak 03. rujna u 20 h, Muzej grada Splita
Milanski kvartet saksofona

Renomirani Milanski kvartet saksofona zadužen je za međunarodni karakter MAGfestivala ove godine. Talijanski saksofonisti (Damiano Grandesso Stefano Papa, Massimiliano Girardi i Livia Ferrara) izvest će vrhunski program sastavljen od talijanskih skladatelja: G. F. Malipiera, D. Scarlattija, G. Puccinija i G. Verdija.

5. večer, subota 05. rujna u 20 h, Muzej grada Splita  
Trio Laurus

Publici će se po prvi put predstaviti novoosnovani Trio Laurus u sastavu: Metod Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir). Izvest će Tria za flautu, violončelo i klavir Carl Marie von Weber i Felixa Mendelssohna.