12. MAGfestival: Prva večer posvećena Papandopulovim skladbama

Nakon više od jednog desetljeća koncertiranja u prekrasnoj Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, omiljena ljetna glazbena poslastica prelazi u raskošnu secesijsku dvoranu Hrvatskog doma Split.

MAGfestival je od samih početaka davao veliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu,  a ove godine obilježava se 115. godišnjica rođenja i 30. obljetnica smrti jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula.

Na samom početku MAGfestivala na MAG Papandopulijadi 1 - imat ćemo prilike uživati u pravim raritetima, praktički zaboravljenim djelima koje će izvoditi članovi ovogodišnjeg festivalskog ansambla:

- Srđan Bulat (gitara)

- Antonija Škorput Slišković (gitara)

- Mislav Peović (kontrabas)

- Svjetlana Jurić-Pešić (violina)

- Ema Ivković (violina)

- Mia Grubišić (violončelo)

- Ivan Štorić (klavir)

Impozantan opus komornih kompozicija za raznovrsne instrumentalne sastave neizostavan je element umjetničkog lika Borisa Papandopula. Proporcionalan je ukupnoj ostavštini skladatelja, koja zahvaljujući rutini, radoholičkom pristupu ka skladanju predstavlja više od četiri stotine naslova! Sličnom poimanju skladanja kao zanata ističe se Igor Stravinsky, a imaju i drugu zajedničku crtu – spoj mnoštva stilskih izvora, polistilistička estetika.

Komorna glazba Papandopula u najvećoj mjeri postaje njegova peć za taljenje raznih glazbenih stilova: impresionizam, ekspresionizam, neoklasicizam, dodekafonija, elementi sonoristike, crkvena glazbena tradicija, glagoljaška tradicija, narodna glazba, nova jazz i pop glazba, ali i sam širi socijalno politički kontekst.

Odraz sredine za koju je skladao, zvučni otisak epohe - eklektični Papandopulov glazbeni stil približava se Schnittkeovom apsolutu - polistilizam unutar istoga djela kao izraz ironije i otuđenja u moralnim i duhovnim nedoumicama suvremenoga života.

Cijena festivalske ulaznica za četiri koncerta u Hrvatskom domu iznosi 120 kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40 kn. Ulaznice se kupuju on-line preko sustava Adriaticket ili na prodajnim mjestima u Splitu (Dancing Bear (Dioklecijanova 6), caffe bar Plava Kava (Put Supavla 1), Tisak Media Split (Vukovarska 207)). Ulaznice će se moći kupiti i u Hrvatskom domu sat vremena prije početka koncerta.

Za ulaz na koncert nisu potrebne potvrde o cijepljenju protiv COVID-19 ili negativni testovi. Na ulazu će se mjeriti temperatura te se mole svi posjetitelji da ponesu vlastite zaštitne maske i da se drže svih epidemioloških mjera.

Pokrovitelji MAGfestivala su Grad Split, Ministarstvo kulture RH i županija Splitsko-dalmatinska.

 

PROGRAM MAG PAPANDOPULIJADE 1

Djela Borisa Papandopula

SUITA za violončelo i gitaru

I. Ouverture

II. Air

III. Scherzo

IV. Fuga

TRIOSONATA za dvije gitare i kontrabas

I.

II.

III.

RHAPSODY za violončelo

CONCERTINO IN MODO ANTICO za dvije violine, violončelo i klavir

I. Uvertira. Allegro con brio

II. Aria. Andante sostenuto e espresivo molto

 

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com