4. Dani izraelskog filma u Splitu

Veleposlanstvo Države Izrael u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata organizira četvrte po redu „Dane izraelskog filma“ od 3. do 6. rujna 2020. godine. Ove će godine, u Ljetnom kinu Bačvice i u Kinoteci Zlatna vrata, posjetitelji imati priliku pogledati vrhunske izraelske filmove različitih žanrova i pobliže upoznati izraelsku kulturu.
Festival započinje 3. rujna 2020. u Ljetnom kinu Bačvice u 21 sat filmom Maktub, najvećim izraelskim blockbusterom od 1986. godine, kojeg je režirao Oded Raz, a čiji su scenarij napisali fantastični Guy Amir i Hanan Savyon koji i glume u filmu. Ova komedija prati dvojicu sitnih mafijaša koji, nakon što prežive  teroristički napad u restoranu, odluče promijeniti svoje živote i počnu ispunjavati molitve utaknute u kamenje Zida plača.
Za vrijeme trajanja festivala, posjetitelji će moći pogledati još i filmove Povratak na Maracanu, Poticanje, vrhunski prikaz događaja koji su prethodili ubojstvu izraelskog premijera Yitzhaka Rabina iz perspektive njegovoga ubojice, Bez mane i Dvanaest bodova.
Za kraj festivala, u nedjelju 6. rujna 2020., posjetitelji će moći uživati u filmu Oprost, također kreaciji dinamičnog dua Guya Amira i Hanana Savyona. Oprost je priča o dvojici sitnih kriminalaca, Shaulu i Nissanu. Nakon što pokušaj pljačke pođe po krivu, Shaul završava u zatvoru. Godinama kasnije, Shaul biva pušten iz zatvora, a Nissan je ortodoksni Židov koji samo želi dobiti Shaulov oprost...
Ulaz na projekcije je kao i dosad slobodan za sve zainteresirane.
Raspored projekcija:
Ljetno kino Bačvice:        četvrtak, 3. rujna, 21:00 – Maktub
                                         petak, 4. rujna, 21:00 – Poticanje
                                         subota, 5. rujna, 21:00 – Dvanaest bodova
                                         nedjelja, 6. rujna, 21:00 – Oprost
Kinoteka Zlatna vrata:     petak, 4. rujna, 18:30 – Povratak na Maracanu
                                        subota, 5. rujna, 18:30 – Bez mane