6. izdanje Festivala pustolova "Mate Svjetski" ovog vikenda u Vrgorcu

6. izdanje Festivala pustolova "Mate Svjetski" održati će se ovog vikenda u Vrgorcu.

Susret putopisaca, pustolova i zaljubljenika u daleka putovanja i ove godine u vrgorski kraj donosi dašak svjetskih putovanja i otkriva čari dalekih krajeva. U čast velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, već šestu godinu za redom Vrgorac i Matina rodna Stilja ugostit će putopisce koji će nas svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajeve svijeta. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin i Stipe Božić.

22. kolovoza 2020. prvog dana festivala u vrgorskom gradskom parku s početkom u 20 sati festival će otvoriti domaćin festivala i predsjednik udruge „Mate Svjetski“ Stipe Božić.

Uz putopisno predavanja „SVETE PLANINE SVIJETA“. Hodočasteći oko najsvetijih planina svijeta Stipe Božić zabilježio je priče i vjerovanja ljudi koji pod njima žive, ukazavši nam još jednom na bogato duhovno i kulturno nasljeđe koje se temelji na suživotu čovjeka s prirodom.

U nastavku večeri slijedi u priča o nevjerojatnom uspjehu kćeri i oca, Mrike i Arianita Nikqi, koji žive u Peći - Kosovo. Mrika se sa samo 16 godina sa ocem popela najviši vrh Afrike - Kilimanjaro. U Africi je izrazila želju kako bi se voljela popeti na najviše vrhove svih sedam kontinenta. Za 8 mjeseci popeli su se na ostalih šest najviših vrhova „Seven Summits“. Tako je u kolovozu prošle godine Mrika sa samo 17 godina postala najmlađa ženska osoba na svijetu koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata.
23. kolovoza, drugu večer festivala održava se na Matinim rodnim Stiljima gdje će Stipe Božić s gostima festivala održat će kratku panel-raspravu „HRVATSKI PUTOPISCI“.

Svojim fotografijama pod naslovom „SEDAM KONTINENATA S GORANOM JOVIĆEM“. u daleke krajeve Svijeta povest će vas Goran Jović, četrdesetogodišnji profesor kineziologije u srednjoj Ekonomskoj i Tehničkoj školi u Imotskom, nekada odličan nogometaš, sportaš, već punih deset godina pravi je svjetski putnik, pustolov i fotograf. Destinacije su mu zemlje Afrike, Tanzanija, Kenija, Etiopija, pa onda Latinska Amerika, Kuba, Meksiko, Antartika, a ovo godine ide u Brazil na Amazonu, u Čile i Patagoniju.

Ovogodišnji festival putopisa zatvorit će Nikola Baraka s predavanjem „HRVATSKI KLUB PUTNIKA“.
Nikola Baraka osim što putuje svijetom, glavni je osnivač te predsjednik „Hrvatskog kluba putnika“ koji okuplja zaljubljenike u putovanja te ih vodi diljem svijeta. Otkriti će nam koliko je teško naći sponzore za putovanja kao i što misli o putničkoj kulturi na našim prostorima i o "putnicima" koji putuju samo da bi postavljali fotografije na društvene mreže.