6. Jazz u veljači

GKL Split i ove godine, šesti put za redom, organizira ciklus koncerata „Jazz u veljači“ u sklopu kojeg će tri subote za redom predstavljati vrhunske glazbenike, neke koji na lutkarskim daskama nastupaju prvi put, ali i neke već omiljene splitske goste.

Omiljena je svakako Tamara Obrovac koja je sa svojim Transhistria Ensemblom u GKL-u prije dvije godine raspametila splitsku publiku. Ovogodišnji jazz ciklus otvorit će s kvartetom, odnosno u pratnji glazbenika s kojima je 1998. stvorila album Ulika: Matijom Dedićem

(klavir), Žigom Golobom (kontrabas) i Krunoslavom Levačićem (bubnjevi). Albumom

Ulika prvi je put predstavljen nov način razmišljanja i komponiranja ove iznimne autorice koja spaja lokalnu istarsku glazbu i dijalekt s univerzalnim jazz izričajem. Ponovno okupljanje kvarteta i nastup u Grožnjanu 2011. potaknuli su novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi. Sada iskusni glazbenici reinterpretiraju stare kompozicije iz nove, zrelije umjetničke vizure. Projekt Ulika Revival ujedno je oživio suradnju Tamare Obrovac i Matije Dedića, oboje izvrsnih i nagrađivanih umjetnika sa zasebnim uspješnim karijerama koje se periodično susreću. Nakon niza izvrsno prihvaćenih koncerata Tamara Obrovac Quartet nastupit će 6. veljače u GKL-u, Split.

Iduću subotu, 13. veljače, nastupa mladi, ali široko priznat bend Chui. Već s prva dva albuma ovaj elektro-jazz trio skrenuo je pozornost na sebe i stekao ugled na hrvatskoj i europskoj jazz sceni. I svojim trećim albumom uspješno su nastavili razvijati vlastiti i originalan alternativni jazz protkan raznolikim glazbenim stilovima. U Splitu će promovirati svoj treći album Third Sun From the Stone koji su pojedini renomirani glazbeni kritičari proglasili albumom godine, a zasjeo je i na sam vrh najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Sigurni smo da će Toni

Starešinić (klavir) , Vojkan Jocić (saksofon) i Janko Novoselić (bubnjevi) nastupom u GKL-u pokrenuti publiku svojim već prepoznatljivim spojem jazz-a i suvremene plesne glazbe, u kombinaciji s elektronikom, funkom, ambijentalnim glazbom i rock 'n' rollom.

U subotu 20. veljače posljednji koncert ovogodišnjeg ciklusa održat će Aleksandar Dujin Quartet iz Novog Sada. Aleksandar Dujin je osnivač i duša orkestra koji djeluje već 18 godina i broji preko četrdeset glazbenika raznovrsnih glazbenih opredjeljenja i izraza. Pod njegovim vodstvom glazbenici se okupljaju u različite cjeline, a u Split nam dolazi kvartet kojeg uz Dujina čine još Branimir Marković (bas gitara), Gabor Bunford Buga (saksofon), i Petar Radmilović (bubnjevi). Riječ je o izvrsnim muzičarima koji se savršeno uklapaju u

Dujinov glazbeni koncept naziva My Jazzway, sastavljen od njegovih autorskih kompozicija nastalih tijekom 35 godina, a koje u osnovi kao glazbeni izraz imaju jazz. Bez obzira na vrijeme nastanka, kompozicije koje će nam predstaviti na koncertu u GKL-u uspijevaju svojim vedrim, modernim i jednostavnim izrazom zadržati mjesto i svježinu u sadašnjosti i provesti slušatelje kroz više od tri desetljeća stvaralaštva ovog iznimnog pijanista.

Sva tri koncerta održat će se u Gradskom kazalištu lutaka Split s početkom u 20.00 sati. Ulaznice je moguće rezervirati telefonom 021 395 968 i kupiti na blagajni kazališta u Tončićevoj 1.