Adventska bajka Antonelle Malis - Glasom od srca za osobe bez glasnica

 

Jeste li ikada poslušali pjesmu osoba bez glasnica? Zvuči nevjerojatno, no ostavit će vas u oduševljenju, bez riječi i bez daha. Članove splitskog zbora Orilo grmilo te zagrebačkog zbora Optimisti nedostatak glasnica ne sprečava da pjevaju i inspiriraju sve koji ih poslušaju. Ovih se dana pripremaju za adventski koncert na kojem su gosti sopranistici Antonelli Malis.
„Nakon dugog niza godina konačno ću zapjevati u gradu iz kojeg je moj glas potekao i otišao dalje u svijet. Jako sam sretna zbog nastupa. Bit će to večer puna emocija, isprepletena sjećanjima iz djetinjstva, odrastanja u Velom Varošu, trčanja na Prokurativama. Napravit ću glazbeni program koji će biti vezan za crossover evergreen pjesme te iz dijelova poznatih opereta Ive Tijardovića koji je na najljepši mogući način oslikao moj rodni grad i ostavio jedno kulturno nasljeđe kojim se svi po svijetu možemo ponositi.“ – otkrila je Antonella Malis te dodala: „Posebno mi je drago što ću ovdje moći nastaviti projekt Glasom od srca za osobe bez glasnica kojeg smo započeli 2019. godine u Zagrebu zajedno sa zborom Optimisti, zborom laringektomiranih osoba i njihovom voditeljicom i osnivačicom Tamarom Živković Ivanović. Ova adventska priča bit će prava bajka pa će i pozornica kao i ozračje biti u tom duhu. S nama će biti i scenografkinja i dizajnerica interijera Tanja Medanić te moj orkestar!“
Laringektomirani su osobe koje su operacijom, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora. U Republici Hrvatskoj živi oko tisuću laringektomiranih osoba kojima je zbog zloćudnog tumora grkljan kirurški odstranjen. Takve okolnosti mnoge bi bacile u očaj te je važno pokazati da se i bez grkljana može živjeti sretno i kvalitetno. Upravo s tim ciljem logopedica Tamara Živković Ivanović 2007. godine je osnovala zbor Optimisti. Sastoji se od 14 članova te je prvi i jedini takav zbor u svijetu, kojeg je prije nekoliko poznata svjetska TV kuća CNN predstavila u svojoj reportaži. Ovaj zbor svakodnevno pokazuje da njihov glas nije ostao zarobljen, već su svojim trudom ostvarili iznimne glasovne mogućnosti kojima danas uljepšavaju brojne svečane manifestacije.
Suorganizatori koncerta su Turistička zajednica Grada Splita, koncertna dvorana Hrvatski dom Split te tvrtka Sto - graditi svjesno.
Ulaz na koncert je moguć uz EU digitalni covid certifikat. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u sustavu adriaticket.com po simboličnoj cijeni od 100 kuna.