Arijana Čulina i predstava 55 kvadrata laureati međunarodnog festivala Purgatorije u Tivtu

Na upravo završenom međunarodnom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu u Crnoj Gori dramska predstava “55 kvadrata” Hrvatskog narodnog kazališta Split dobila je dvije nagrade u jakoj konkurenciji. Arijana Čulina za ulogu Fani proglašena najboljom glumicom, a predstava  ucjelini dobila je specijalnu nagradu za najuspješniju vizualno tehničku inovaciju.

Odluke o nagradama žiri, koji je djelovao u sastavu: glumacMirko Vlahović i dramaturginje Željka Turčinović i Stela Mišković, donijeo je jednoglasno. U obrazloženju nagrade Arijani Čulini piše: „Sjetna, pomalo rezignirana mediteranska žena, udovica koja pamti neke ljepše dane Splita suptilna je  i univerzalna glumačka kreacija Arijane Čuline u ulozi Fani u predstavi ‘55 kvadrata’. S minimalnim glumačkim gestovima, grimasama i  naoko  potisnutom energijom, Arijana Čulina postiže puninu lika na realističnoj i simboličnoj ravni prikazujući dalmatinsku ženu čije je vrijeme prošlo, ali mudrost života i trpljenje ostaje,  pretvarajući se u nostalgični dalmatinski blues dajući  svevremenski pečat predstavi.”

Specijalna nagrada predstavi obrazložena je ovim riječima: „Dijalog teatra i filma koji smo vidjeli u predstavi postiže nove vizure realistične dramske radnje u prednjem planu (kuhinja, dnevni boravak) i dokumentarističkog teatra u prostorima iza pozornice u kojima se snima kamerom u prvom planu nijansirana psihološka stanja likova i njihove reakcije. Iako sam postupak nije nov, u ovoj predstavi predstavlja sastavni , a ne dekorativni element predstave dajući joj još jedan sloj intrigantnosti i zanimljivosti. U tom vizuelno – inovativnom postupku predstava je dobila poseban kvalitet koji možemo slobodno nazvati ’nova pozorišna realnost’“.

S ukupno 12 festivalskih nagrada suvremena drama Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata najnagrađivanija je aktualna predstava splitskog nacionalnog kazališta. Premijerno izvedena na sceni HNK Split u ožujku prošle godine, po riječima autorice Ivane Vuković, „predstava kritički propituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj.“ Suvremena, aktualna i na trenutke duboko emocionalna priča o današnjici u kojoj se gube stare vrijednosti prati život tri generacije obitelji u suvremenom Splitu koja je u ljetnim mjesecima, zbog iznajmljivanja stana turistima, prisiljena na zajednički život. U predstavi igraju: Goran Marković, Arijana Čulina, Ana Marija Veselčić, Roko Sikavica, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikola Ivošević.

Na ovogodišnjem festivalu Purgatorije nagrade su još pripale predstavi „Otac“ u produkciji pozorišta Atelje 212 Beograd, te glumcima Vojislavu Brajoviću i Branimiru Popoviću.