Balet "Sjećaš li se Dolly Bell" u HNK Split - povoljne cijene ulaznica u akciji „Uz Dan plesa – cijeli mjesec plesa“

Sjećaš li se Dolly Bell“, balet Narodnog pozorišta Sarajevo, dolazi na scenu Hrvatskog narodnog Splita. U plesni jezik istoimeni je roman Abdulaha Sidrana, proslavljen kultnim filmom, preveo proslavljeni koreograf Staša Zurovac koji, pored koreografije, potpisuje režiju i dramaturški koncept. Riječ je o predstavi koja, po riječima samog  Zurovca ``nije ni balet, ni drama već ima svoju autentičnost koja je proizašla iz sâmog ansambla i autorske ekipe predstave." Na sceni splitskog nacionalnog kazališta sarajevski plesači nastupit će u nedjelju 12. svibnja s početkom u 20 sati.

Ulaznice za ovu i ostale plesne predstave u svibnju publika po znatno nižim cijenama može nabaviti u akciji „Uz Dan plesa – cijeli mjesec plesa“.

Ljubitelji baleta imat će priliku uživati u spoju glazbe Alexandra Balanescua, koreografije u potpisu renomiranog Staše Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić-Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića. „Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče“, kaže Staša Zurovac,  bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koji se pri kraju izuzetne plesačke karijere posvetio koreografiji. Brojne njegove uspješne koreografije kreirao je na osnovu književnih predložaka.

Naslovnu ulogu Dolly Bell tumači Tamara Ljubičić, a ostali protagonisti su: Masafumi Okuzono, Mihail Mateescu, Albina Huskić, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Denis Zhuchenko, Sabina Sokolović, Admir Kalkan i Amina Sulejmanagić.

Akcija „Uz Dan plesa – cijeli mjesec plesa“ obuhvaća plesne predstave: „La Stravaganza / Noces“ (10. i 11. svibnja) Baleta HNK Split, nekonvencionalno i dojmljivo autorsko djelo jednoga od najvećih svjetskih plesača i koreografa današnjice Angelina Preljocaja; „Sjećaš li se Dolly Bell?“ (12. svibnja), a kraj mjeseca, (27., 28. i 29. svibnja), u znaku je triju izvedbi spektakularnog baleta “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ koji potpisuje glasoviti izraelski koreograf Nadav Zelner, u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i HNK Split u sklopu K-HNK. Za dvije ili tri kupljene ulaznice za bilo koje od ovih predstava ostvaruje se popust od 30%, za četiri ili pet ulaznica 50%, a za šest - osam kupljenih ulaznica čak 60% na redovne cijene ulaznica.